Eco-printen, tuin, ziek

Woensdag 12 juli 2023

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren weer de twee cursusdagen voor het eco-verven in Odijk. Wat is dat toch ongelooflijk leuk. Erg intensief door de vele informatie die binnenkomt, maar ik schrijf alles op en thuis werk ik het netjes uit in een map. Want onthouden zonder op te schrijven gaat echt niet lukken. Vrijdag waren we heel de dag druk met verschillende beitsen maken om proefjes mee te doen. Dat wil zeggen dat je ijzersulfaat of aluin of allebei op een  lapje smeert en dat in een heet verfbad van planten laat pruttelen. Je ziet dan wat de verschillende beitsen voor effecten hebben met de dezelfde kleur verf. Heel interessant om te zien. Een lapje ging in een bad met verfkamille, een lapje in een bad met sint-janskruid, en het derde lapje in een bad met cochenille( schildluis).

Als we op vrijdag cursus hebben krijgen we aan het eind van de dag altijd een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Dit keer een koud soepje , geen idee meer hoe het heet maar wel erg lekker. En een bietensalade met fetakaas en een dressing, lekker vers brood, roomboter en ei. Genieten na een pittige dag.

Zaterdag was echt een superleuke dag, die dag gingen we eco-printen. Nooit gedaan, wist wel wat het was , maar hoe of wat had ik geen idee van. We maakten een rondje door haar prachtige tuin, plukte daar de bladeren die geschikt waren om te eco-printen. De bladeren werden eerst in heet water gelegd omdat het zulk droog weer is geweest. Daarna goed afgedroogd en op de gebeitste lapjes gelegd. Daar een papier bovenop gelegd en dan strak opgerold op een stok, afgebonden met touw en in een heet verfbad met blauwhout gegooid. En wat een verrassing was het om de rolletjes open te maken. Zo mooi om te zien😍. De strepen die je op de lapjes ziet komt van het afbinden met het touw, leuk effect hé! En het papier wat op de bladeren gelegd was is ook gelijk mooi geprint.  Tjonge, wat was dat een leuke les, er gaat werkelijk een wereld voor je open met deze cursus eco-verven. Als je ook interesse hebt: Anja Schrik van Werkplaats voor kunst en ambacht in Odijk.

Maandagmorgen om half 6 eerst de voortuin in gegaan. We konden niet meer normaal naar de brievenbus lopen omdat het hele pad overwoekerd was met planten. Mooi om te zien maar niet praktisch. Ben van half 6 tot half 10 bezig geweest maar toen was hij ook helemaal klaar. Heerlijk!!! Nu ziet het er weer keurig uit. Bijna drie echt volle kruiwagens kwamen eruit aan onkruid en snoeiafval.

Hidde mocht dat wegkruien naar achteren, tenslotte moet je die ook bezig houden in de vakantie.

En als je dan zo lekker bezig ben kun je niet stoppen. Rien had zaterdag nog geschoffeld bij de dahlia’s, ik heb dat verder opgeruimd en de steunen om de dahlia’s gezet. Ze doen het van het jaar niet zo mooi als anders, denk niet dat we een overvloed aan bloemen krijgen dit jaar. Wel jammer!

Van het tuinset heb ik gelijk alle kussen maar afgeschrobd. Het set staat tegen de heg en die zit stampvol met mussen. Het resultaat kun je wel raden ,altijd vogelpoep op de kussens. Heb hem nu maar een stuk van de heg afgeschoven want daar wordt je ook niet  blij van.

Rien heeft voor z’n verjaardag 2 automatische tuinslanghaspels gehad, echt ideale dingen. Hij heeft ze op een stevige paal bevestigd, nu hoef je alleen maar aan de slang te trekken en ben je klaar dan geef je een klein rukje aan dat ding en dan rolt hij hem zelf op . Hoe handig, nooit meer de tuinslang in de knoop.

Maureen was de hele maandag ziek, kon alleen maar overgeven. Maandagavond was ikzelf het haasje en dat duurde tot dinsdagmiddag, toen hield het overgeven op. Lag de hele dag voor pampus op de bank. Onze schoondochter was zo lief om de was op te komen hangen en de droge was op te vouwen. Had het geluk dat er bijna niemand thuis at, dus dat werd een afbakbroodje en een schaal yoghurt met fruit. Daar staat tegenover dat er vanavond 13 man aan tafel zit. Maar Menno bood aan om voor iedereen broodjes gevuld met gehakt, spek en kaas te maken. Nou, dat sla ik niet af. Maak zo even een lekkere pan kippensoep erbij en de maaltijd is weer compleet. Wedden dat ik vanavond niemand hoor klagen dat er geen groente op tafel staat😉. En ik kan even lekker rustig op gang komen vandaag, het zweet breekt me nog aan alle kanten uit🤪.