Drukke dagen voor pasen

Woensdag 12 april-2023

Woensdagavond werd eindelijk de muur opnieuw gemetseld waar Menno in 2021 met z’n trekker door heen knalde. Dat betekende ook dat de deur van het atelier  al zolang heel slecht open en dicht ging . Erg vervelend! Maar blijkbaar had niemand er in huis last van dan ik alleen. Anders had het niet zo lang geduurd voordat ze iemand regelde die het kwam maken. Maar eindelijk was het dan zover. En het heeft nog geen anderhalf uur geduurd, kun je nagaan. Ben er echt blij mee, hij heeft het keurig gedaan. Nu moet het nog gevoegd worden en de binnenkant van de muur waar het stucwerk afgebrokkeld was opnieuw gestuct worden. En… je raad het al: de stukadoor heeft voorlopig geen tijd want die is heel erg druk😉. De deur sluit ook weer goed, Daar ben ik misschien nog wel het gelukkigste mee.

Waren nog best pittige dagen voor de Pasen. Donderdagmiddag was er in de kerk het paasfeest van de lagere school. Mirjam zit in groep acht dus dat was de laatste keer dat we het zouden meemaken. Het was heel mooi, veel zingen, Bijbelverhaal, vrije vertelling. Bij elkaar zo’n anderhalf uur. Even een moment van bezinning in de drukte van je leven.

Die avond aten we vroeg want een vriendin en ik moesten naar Ridderkerk. Probeerde een nieuwe recept uit met allerlei toevoegingen van mezelf en het viel zowaar bij iedereen in de smaak. Een Mexicaanse schotel met pulled chicken😋. Het leek erop dat ik te weinig had gemaakt maar het bleek een machtig eten waar je snel vol van zit. Gelukkig, want ik heb er altijd een hekel aan als ik tekort heb. Het recept wordt eerdaags geplaatst.

Om half 7 pikt ik m’n vriendin op en reden we richting Ridderkerk. Natuurlijk nog erg druk op de weg om die tijd. En tot 7 uur mocht je maar 100 rijden, dat schiet ook niet op. En na 7 uur was het gewoon nog druk met veel vrachtwagens dus dan kun je ook nie t opschieten. Heb er  ruim 5 kwartier over gedaan terwijl je het in een krap uur kunt redden. Maar we zijn ook nog door Ridderkerk zelf gereden want ik ben daar geboren en vond het leuk om nog wat herkenbare plekjes terug te zien. We gingen naar een presentatie van Marieke Kwakernaak. Zij heeft een paar kookboeken geschreven. Volgens mij heeft ze een poos terug in het RD gestaan. Moet je maar even google, dan is ze wel te vinden. Ze kookt met alleen verse ingredienten, en weinig of geen suiker. Ze is met die manier van koken 30 kilo afgevallen. Was echt een leerzame en leuke avond. Voor bij de koffie had ze heerlijke gezonde koek gemaakt. Heb maar gelijk twee kookboeken bij haar gekocht, kan geen kwaad voor deze dame want langzaamaan beginnen de kilo’s er ook weer aan te komen. Dat is altijd het nadeel van streng lijnen, daarna kun je niet meer stoppen met snaaien. Niet dat ik er minder om slaap maar ik moet aan m’n bloeddruk denken hé!

Heb het speltbrood al uitgeprobeerd, alleen die geur al. Heerlijk!!!

Zaterdag was me toch een volle dag, zat die avond pas om half 10 op m’n kont. Dat kwam zo: de schilder zou de muren van huisje 4 komen sauzen. Die waren in die 5 jaar tijd echt lelijk geworden en dat huisje is ook nooit naar m’n zin geweest. Het was het laatste huisje van de 4 die we toen in 4 weken tijd in moesten richten en m’n fantasie was toen echt totaal op. Maar nu breekt het vakantieseizoen weer aan  en wilde ik het gewoon klaar hebben. Had geluk dat de schilder die week nog kon, dat is natuurlijk ook zeldzaam. Zaterdagmorgen zou hij met twee man om 8 uur op de stoep staan. Helemaal op ingesteld. Maar toen ik zaterdagmorgen om half zes beneden kwam en op m’n telefoon keek had hij een berichtje gestuurd dat het door omstandigheden niet doorging en dat het dinsdag zou worden. Zo, dat viel superhard tegen en het hele huisje stond al op z’n kop. Had echt een kater en dat is nog zacht uitgedrukt. Later stuurde hij dat hij toch s’middags nog zou komen. Hoera, om half 1 waren ze er en om half 8 was het klaar. Alleen viel de planning nu echt in de war want ik zou s’middags met de hulp het huisje schoonmaken als het geverfd was want maandag zouden er weer nieuwe gasten in komen. Ze is wel gekomen om de douche vast een goede beurt te geven en de ramen binnen en buiten te lappen, dan kon ik de rest maandagmorgen de 2e paasdag doen. Het was niet anders. En er moest ook nog een ander bankstel komen want die zag er ook niet meer uit. Er had een gezin met kinderen in gezeten en die hadden er fiks op huisgehouden, kreeg ik niet meer schoon. Een nieuwe was geen optie, maar ik vond zaterdagavond op marktplaats een crèmekleurig bankstel, zo goed als nieuw. 150 euro. Pas twee jaar oud, van een oude man geweest die er amper op zat, niet rookte en geen huisdieren had en bij een dure meubelzaak gekocht had. Nou, wat wil je nog meer. Die kwam de verkoper ook nog voor een tientje bezorgen op maandagmorgen. Ondertussen was ik klaar met het huisje poetsen, niet m’n gewoonte omdat te doen op een feestdag maar ik had nu geen keus. Ben er echt blij mee. De oude antieke kast die er stond hadden we van m’n broer gekregen, die had hem in de blauwe krijtverf gezet. Die heb ik vrijdag ossenbloedrood geverfd. Hij moet nog een keer maar daar had ik echt geen tijd meer voor, die mag wachten tot het huisje een paar dagen leeg is. De muren in het huisje waren aan een kant ook ossenbloedrood geverfd maar nu zijn alle muren zacht grijs/groen geverfd. Wat is het opgeknapt zeg, een totaal ander huisje geworden. Nadat we s’avonds om 8 uur van tafel kwamen heb ik nog wel de gordijnen  in dat huisje gewassen en nat opgehangen. Dat scheelde ook weer voor maandag. Hier een slordige foto hoe het was.

En hoe het nu is

Tussen de bedrijven door ben ik nog met m’n moeder op de koffie geweest bij de moeder van m’n vriendin. Die was 94 jaar geworden. Reden om een bloemetje te brengen. Alle ramen binnen en buiten van ons huis gelapt, alles gestoft en gezogen, de was schoot er bij in, geen tijd voor die dag. Rien heeft die dag het stukje tuin omgespit waar het vlas gezaaid moet worden, deed de boodschappen voor de pasen. Ook ging hij verder aan de paardenkar dat straks als herkenningspunt op de oprit komt te staan met een naambord erop.

Menno sjeesde met Hidde richting…( weet ik niet meer) en haalde daar een snorfiets op die Hidde gekocht had op marktplaats. Hij is pas 12 jaar, maar ze moeten toch wat te doen hebben, dan kan hij lekker achter crossen. Tis nog een prachtig ding ook. Z’n broers hadden al goed geld geboden maar daar trapte hij toch niet in. Hij was veel te blij dat hij er een gevonden had.

En toen zag ik dat die stomme hond m’n voorraad wol uit elkaar gescheurd heeft. M’n hart heeft het wel zwaar gehad van de week. Twee boze buien: de eerst bedoeld voor de schilder die niet kwam en de tweede voor de hond. Moet niet te vaak gebeuren, is niet goed voor m’n bloeddruk🤪😂.

2e paasdag kwam de oudste zoon met z’n gezin eten. We aten soep van verse tomaten, rijst, boontjes, en ik had een pan met indische gehaktballetjes gemaakt. En ijs toe. Erg lekker allemaal. De ballen die over waren gingen gisteren mee naar het werk voor op het brood. Dubbel lekker.

s’Middags zijn we en poosje bij Rien z’n moeder op de koffie geweest.  Daar appte Michiel dat hij met z’n vriendin kwam eten. Werd niet veel soeps, patat en knakworst en weer ijs. Maar ook lekker hoor.

En gisteren kwamen ze van een kerk uit het dorp een high tea doen. Leuk, waren met 16 man. Had het besteld bij Buitenhorst, dus werd het keurig bezorgd. Hoefde we alleen het servies te pakken, tafel leuk te dekken en de zaal schoon en gezellig maken. Al met al nog wel een poos bezig geweest maar als je ziet dat de mensen genieten dan weet je waar voor je het gedaan hebt. Dan is het goed. Had bij het opmaken van de high tea wel hulp gehad die later naar huis ging. Toen kon ik het wel alleen af.

En wat ook wel leuk is: de handgeverfde sokkenwol die ik verf en verkoop hebben nu een orginele wikkel gekregen. Staat veel mooier!