Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Dokter-kast-boeken

Maandag 8 maart-2021

Toen ik vorige week maandag zo’n heerlijke opruimdag had, was het de bedoeling om daar dinsdagmorgen mee verder te gaan. Maar dat ging al mis omdat ik dinsdagmorgen met Hessel onverwachts naar de dokter moest. Meneer heeft er altijd een handje van om allerlei capriolen uit te halen op de stoel en dat ging dit keer mis. Hij viel met stoel en al achterover en bezeerde daar z’n teen zo erg bij dat hij niet meer normaal kon lopen. Het was ook behoorlijk dik geworden. Maar de dokter kon ook moeilijk zien of het gebroken of gekneusd was, en bij allebei de opties kunnen ze er toch niets aan doen. Dus even een paar dagen pijn lijden en nooit meer zo stom doen. Dat zijn waarschuwingen die een puber niet snel snapt, altijd overmoedig?.

Wat die dag eindelijk wel gebeurde was dat de wasmachine en de droger door de manlief aan de kant werden geschoven. Die twee machines staan op elkaar dus die krijg ik zelf niet aan de kant. Mannenwerk?. Ik denk dat dat voor het laats twee jaar geleden gebeurd is toen de wasmachine kapot was. Nee, ik durf er geen foto op te zetten van de bende en stof die eronder lag, heb zo ook nog m’n trots hé?. Maar het voelde weer heerlijk dat dat nu gebeurt is. Na het middageten eerst een half uurtje plat gegaan en toen toch maar aan de opslagruimte in het achterhuis begonnen. En zoals gewoonlijk als je bezig ben komt de zin vanzelf wel. Dus daar is het nu ook weer netjes en een andere keer moet ik de mandjes maar uitzoeken, was geen tijd meer voor. Netter als dit kon ik het nu niet maken. Maar ik las een keer een opmerking: creatieve mensen hebben niet overal rommel liggen, maar ideeën. Tjonge, eindelijk begrip?.

Woensdagmorgen bracht ik eerst een ontbijt naar één van de huisje. De mensen die daar een paar weken ingezeten hebben hadden dat wel verdiend. De man had allerlei kleine klusjes gedaan die bleven zitten en daar was ik erg blij mee. Maar omdat hij er niks voor wilde hebben kregen ze een ontbijt. Dat was dubbel en dwars verdiend.

En wat hij ook nog gedaan heeft is de deurknoppen van de kast in de gang voorgeboord en een knop gemaakt die open was gebarsten bij het erop zetten. Bij allemaal schroefdraad erin gemaakt en toen ging het goed. Nu zitten ze er alle drie op en ben ik super gelukkig met de kast. Wat een ruimte, zou bijna bang worden dat hij niet vol komt.

Nadat het ontbijt gebracht was, de turbo aan en gauw alles opgeruimd. Moest die morgen weer les geven. De kinderen namen s’middags vriendjes mee uit school en die heb ik de hele middag niet meer gehoord. Het was ook prachtig weer en ze hebben de hele middag buiten gespeeld en ik kon de verleiding niet weerstaan om na het eten eerst een half uur in de zon te gaan zitten en lekker een poosje te breien, Wat zijn dat altijd heerlijke momentjes. Ik ben in december begonnen met het breien van een lang vest van eigen gesponnen wol. Maar omdat ik nu niet zo’n geweldige breister ben krijg ik hulp van een ervaren iemand die hier heeft leren spinnen. Ik kan sjaals, wanten, mutsen, sokken, simpele truien en omslagdoeken breien maar kan heel slecht patroon lezen. En dat wil ik dus graag leren. Nu moest ik het voor en achterpand breien tot aan het armsgat en dan komt ze me vrijdag verder helpen met raglanmouwen breien op een rondbreinaald. En we doen het voorpand met een knipbies, vind ik ook altijd een erg mooie manier. Geniet van de uitdaging

Donderdag was echt een leuke dag. Die dag mocht ik met onze schoondochter en haar moeder mee om de trouwjurk uit te gaan zoeken. Dat was voor mij de eerste keer( er is nog niemand getrouwd hier), heel bijzonder en erg leuk. Ze kwam me uit het werk ophalen en reden we naar Barneveld. We werden hartelijk ontvangen met thee en een verrukkelijke taart.

En die taart dat was hem hé: ik had nog niet gegeten want om kwart voor 5 kwam ze me al halen. Dus ik viel echt om van de honger. En dan staat er zo’n taart voor je neus. De verleiding was te groot?. Schoondochter hoefde niet maar haar moeder vond het ook wel lekker. De taart was schoon op, schandalig! Er waren nog drie mensen om een jurk te passen en die zag ik aan het eind van de avond met een doosje met een stuk overgebleven taart erin de trap af komen. Zo hoort het hé, een bescheiden stukje taart. Voelde me eigen op slag een varken ??. En nu was het niet zo’n enorme taart maar 22 bij 15 cm was hij wel, dus dat was voor allebei nog een heel groot stuk. Dat word hard afvallen voor de bruiloft, want in de tijd dat de kinderen thuisles hadden ben ik al een paar kilo aangekomen. Veel minder beweging/ritme. En elke keer vroegen de kinderen wel wat warms voor tussen de middag. En omdat je het toch nog enigzins gezellig wil maken was het vaak pannenkoeken, poffertjes, broodje frikandel en knakworst. We weten wel waar het van komt. Maar goed, het was een gezellige avond en na drie trouwjurken passen was ze er al uit. Wordt b.l.e.w een prachtig bruidje!

Om half negen waren we weer thuis en toen had de toekomstige bruid toch wel honger gekregen. Ze warmde de bruine bonensoep op die ik die ochtend had gemaakt voor het gezin. Lekker makkelijk voor hun als moeders weg was. De rest werd uitgedeeld of ging de vriezer in.

Met de tuin gaat het ook langzaamaan door. Menno freesde de grond los en vaders is de paden aan het uitzetten met ijzeren randen. Daar komt het padvast tussen. De mevrouw die de tuin tekent hoopt van de week de beplantingslijst klaar te hebben ,dat was ook nog een hele zoektocht. En dan kan het besteld worden. Het streven om de tuin voor 1 mei klaar te hebben gaat denk ik wel lukken.

En zaterdag was een heerlijk opschietdagje. Begon met het soppen van de douche, poetste daarachteraan de keuken. Gegeten met het halve gezin en toen naar huisje 1 vertrokken om op te frissen. De mensen die er donderdag uit vertrokken waren hadden het keurig achtergelaten, dat scheelt enorm in de poetstijd. Met een dik uur was ik klaar. Verschoonde twee bedden, werkte de was weg. Mirjam haalde een paar bossen tulpen. Die middag kwam er een man van het RD om de gegevens van Maureen te noteren. Ze gaat het RD rondbrengen, heeft ze ook gelijk een baantje. Wilde nog wat bakken voor het weekend maar dat schoot er nu bij in. Vertrok om 4 uur naar m’n schoonmoeder voor een bakkie, nam soep en lekkers mee en was om kwart over 5 weer thuis. Om 8 uur appte m’n nicht die in een van de huisjes zat of ik even langs wilde komen. Voorzag eerst het gezin van koffie en drinken en kletste bij haar een uurtje gezellig bij. Kreeg een paar prachtige boeken van haar en haar man. Ben altijd gek op die boeken die het leven van vroeger weergeven. En dan die foto’s van die verweerde koppen, prachtig! Hier een paar foto’s. Op de eerste foto staat Gijs Prophtitius, dat moet je op google eens opzoeken . Daar staat een heel mooi verhaal van hem zoals hij was en leefde en wat er kort na zijn dood met zijn boerderijtje gebeurde.