De week voor de vakantie

Zaterdag 27 april

Eerst maar even vertellen hoe het met de hond gaat. In het begin at hij heel slecht, was een stuk magerder geworden en leek elke keer raar met z’n achterpoten te zwabberen. Was er eigenlijk best bezorgd over. Het kan natuurlijk zijn dat ze moest wennen en daarom niet at. We zijn begonnen om het afval van kipfilet te koken en dat door haar voer te mengen. Vanaf die tijd komt ze een bek tekort, is een stukje dikker geworden en lekker speels. Ook lijken de achterpoten nu weer normaal te functioneren. Verder is het een heel mak beest, piept of blaft niet veel( nog niet), en gaat net zo makkelijk haar hok weer in als het moet. Zindelijk maken gaat redelijk, ze kan nog niet mee de weg op omdat ze nog niet aan de ketting kan lopen. Ben er wel mee aan het oefenen maar ze heeft er een hekel aan. Gaat dan op haar platte kont zitten en moet ik ze weer zachtjes meetrekken. Best een lollig gezicht! Al met al zijn de eerste twee weken dat we ze hebben echt meegevallen.

En deze week ben ik druk met van alles. Hoop a.s maandag 29 april met de jongste dochter en een schoonzus en zwager naar Schotland te vertrekken voor een kleine week. Zaterdagavond hopen we terug te komen. Heb er aan de ene kant vreselijk veel zin in, aan de andere kant laat je ook je hele gezin achter.  Dus dubbel. Maar ik geloof niet dat het thuisfront er nu erg mee zit hoor dat moeders een weekje weggaat. Ik hoor tenminste alleen maar termen voorbij komen van broodje kapsalon, patat, broodjes shoarma en pizza. Ze zullen het er wel van nemen dat ze een week geen groenten hoeven te eten want ze gaan echt zelf niet koken hoor.  Maar dat voelt ook niet goed, dus maakte ik vandaag een grote pan erwtensoep die ze dan maandag kunnen eten. M’n moeder zou een keer nasi koken. En aan Leen( 2e zoon op z’n eigen wonend)vroeg ik of hij ook een keer kon koken, want dat had hij pas ook voor mij gedaan, maar zijn antwoord was: ” dááááág Ma, ze zoeken het maar lekker uit, ze gaan maar wat halen, want de vorige keer dat ik voor jou kookte was het alleen om jou te ontlasten, maar hun zorgen maar lekker voor zichzelf😂😂”! Eigenlijk heeft hij nog gelijk ook, want de rest is behoorlijk gemakzuchtig, gaan achter hun bord zitten en verwachten dat het gevuld wordt. Dus zag er de humor van z’n antwoord er wel van in.

Voordat we vertrekken wilde ik deze week nog graag het huis enigszins op orde gebracht hebben. Maar hoe ga je dat doen als je nog een hele dag cursus had , 2 dagen de winkel open, 1 dag oppas op de kleinkinderen en koningsdag? Dan moet je de lat maar niet te hoog leggen. Woensdag is de hulp nog een keer extra gekomen voor de bovenverdieping, daar hoefde ik dus niet meer naar om te kijken, behalve nog een keer stofzuigen en rondje ruimen. Bedden zijn allemaal verschoond. De ramen beneden aan de binnenkant elke keer maar een paar tussen de bedrijven door. Buitenramen schreeuwen om een beurt maar niet een van de mannen in huis die dat ziet. Heb nog wel de kruidenla aangepakt. Dat ruimde lekker op want de helft was over datum. Dat gebruik je dan een of twee keer voor een gerecht en de rest doe je er niks meer mee.

Maakte de ingang bij het atelier wat fleuriger

Beklede samen met Michiel z’n barkrukken met een koeienhuid. Hij heeft een veranda gemaakt in country-style en daar mogen de koeienkrukken natuurlijk niet bij ontbreken. Hij heeft het echt mooi gemaakt. Wist niet dat ik zo’n creatieve zoon had.

De boodschappen zijn gedaan, koelkast vol fruit, de was hou ik continue bij en maandagmorgen wil ik heel vroeg opstaan om de badkamer te doen en de wasmanden helemaal leeg te wassen en de was aan de rekken te hangen. Kunnen ze dat zo eraf pakken. Nog een lijst maken wat ze elke dag even moeten doen aan kleine huishoudelijke taken en hoe de wasmachine werkt. Om half 8 komen ze ons maandagmorgen al halen dus dat is best vroeg. Vanavond hebben we de koffers ingepakt, gelukkig hebben we een wasmachine in het appartement, hoeven we niet zo heel veel mee te nemen. Moet alleen nog even bedenken wat voor handwerkje ik mee wil nemen, want we gaan natuurlijk niet zonder op reis. We zitten in Inverness. De hoofdstad van de Schotse hooglanden. Daar landen we ook met het vliegtuig. Tis maar anderhalf uur vliegen. Waar ik het meest tegenop zie? Dat is het links rijden in Schotland. Daar huren we een auto dus alles zit al andersom. Maar het blijft een dingetje😬!

Afgelopen dinsdag was er een cursus muis naaldvilten. 6 dames waren er dit keer. Was een leuke en gezellige dag, enthousiaste dames en grappige totaal verschillende muizen. Had een lekker walnotenboterkoek gebakken en een pan Chinese tomatensoep gemaakt. Dat ging er wel in. Om kwart voor 5 vertrok de laatste cursist.

Mirjam had eerder op de dag al gevraagd of ze mocht koken. Daar had ik natuurlijk niets op tegen. Mits het een gezonde maaltijd werd want we hadden de dag ervoor al chinees gegeten met het hele gezin omdat we 32 jaar getrouwd waren die week ervoor. Die dag kon toen niet iedereen, zodat het een week opgeschoven werd. En ze hadden het veel te gek gemaakt want we kregen een 2 daags uitje naar Vlissingen aangeboden. Hoe lief! In augustus hoop dat plaats te vinden. We worden nog uithuizig joh😉. Maar om op de gezonde maaltijd terug te komen, het werd een pan spaghetti. Want toen ze boodschappen ging doen was ze “vergeten” dat ik gezegd had dat het gezond moest zijn. Maar het smaakte heerlijk, ze had goed haar best gedaan. En ze is pas 12.

Van de week kwam er een klant haar project laten zien. Ze had hier wol gekocht van Lettlopi en er een trui voor haar man van gebreid. Zo’n stoere trui geworden😍. Die mevrouw kan zo goed breien, ben er gewoon jaloers op. Echt schitterend, als je ziet wat ze al gemaakt heeft.

Een andere klant kwam haar kunstwerk haken laten zien. Die heeft van katoen en op haaknaald 1,5  allemaal granny’s gehaakt en een kleed van gemaakt. Wat een priegelwerk maar wat ontzettend mooi. Allemaal zijn ze met een ander patroontje gehaakt. Je blijft er naar kijken.

In het winkeltje zijn weer een paar nieuwe dingen bij gekomen: De patroonboeken van Linka Neuman

Tweed lontwol om zelf te spinnen  Mengsel sokken-lontwol om te spionnen en sokken van te breien  Sproeiballen voor viltwerk

Slabbetjes om op te borduren

Gisteren was het een gezellig dagje in de winkel. Had een appelcake gebakken voor wie er binnen kwam vallen. Aan het eind van de dag was hij op. Dus kun je uittellen hoeveel klanten ik ongeveer gehad hebt.

Gisterenavond nog naar de stad geweest om de laatste dingen voor de vakantie aan te schaffen. Deden gelijk een bakkie bij schoonmoeder. Vanmorgen een ontbijt gemaakt voor drie gasten die gisteren arriveerde. Blijft altijd leuk om de mensen te verwennen. Dit keer kregen ze er ook een oranje tompouce bij voor bij de koffie. En eentje voor een vakantieganger uit Amerika, die is vorige week al aangekomen.

voordat we de optocht gingen kijken in het dorp, nog even langs mijn ouders voor de oranje tompouce en afscheid nemen. Ze hadden fiks de best gedaan voor de optocht, altijd leuk om te zien hoe druk ze er mee zijn geweest. Jammer dat het regende. Daarna hebben we bij de oudste zoon een bakkie gedaan, is Rien vast met Mirjam de zeepkist naar het dorp gaan brengen. Dit jaar hadden ze voor het eerst een zeepkistenrace georganiseerd. Mirjam wilde graag meedoen, Michiel en Menno ook. Wat zijn ze/we er druk mee geweest. Mirjam wilde reclame voor mij maken en ging met bollen wol op de zeepkist. Rien had zo’n oud kleuterschoolkarretje op de kop getikt en daar luchtbanden onder gezet en z’n tijd er wel aan besteed. De andere twee jongens bouwde van 2 racefietsen een vrachtautootje. Hoe krijgen ze het verzonnnen, was bang dat hij bij de eerste en beste obstakel in elkaar zou klappen maar ze hebben er toch nog de derde prijs mee gewonnen. Het was echt ontzettend leuk, het was erg druk en volgens mij stond echt iedereen te genieten van al die zelfgemaakte zeepkisten. Zeker voor herhaling vatbaar! Alleen de voorpret is al leuk.