De eerste werkweek

Woensdag 1 september-2021

Nadat vorige week donderdag de laatste logés waren vertrokken kon het ritme er weer een beetje in gebracht worden. De jongste kinderen weer enigszins op een normaal tijdstip naar bed, zodat ze een beetje uitgerust aan school konden beginnen. Donderdagmiddag kwam er een nicht met haar dochtertje op visite. Dat was erg leuk om haar na lange tijd weer te spreken. Donderdagavond hadden we nog een verjaardag van een schoonzus, daar zijn we samen naar toe gegaan, dat is ook wel eens gezellig. Vrijdag was de wisseling van de huisjes weer. Dit keer kwamen er ook tijdelijke bewoners bij. Daarom moest uit het huisje al het linnen en beddengoed worden weggehaald. Dat nemen de bewoners dan zelf mee. Rien zette de laatste planten in de tuin. Omdat in het najaar of vroege voorjaar, net wat we willen, de planten afgeknipt worden tot een klein stukje boven de grond, leek het de ontwerpster leuk om veel bloembollen te poten zodat er dan in het voorjaar ook nog wat te zien is in de tuin. En vooral tulpen en allium. Die heb ik van de week besteld. 950 bollen. En toen was ik bij Welkoop en daar zag ik nog meer van die prachtige bollen liggen. Kon het niet laten en nu hebben we in het totaal iets van 1200 bollen?. Prachtig, maar nu moeten ze nog allemaal in de grond. En dan nog hopen dat ze opkomen in het voorjaar. Maar als het gaat bloeien lijkt het me echt een geweldig gezicht. Ik ben hoopvol gestemd.

Zaterdag gingen Hidde en Mirjam een dagje uit met een schoonzus en zwager. Voor hun verjaardag mogen ze kiezen: of geld of een dagje uit. Ze kiezen altijd een dagje uit, zo leuk dat ze dat doen met die kinderen. Nu gingen ze naar dierenpark Amersfoort. Ze belde ‘s middags nog of ze ‘s avonds mochten blijven eten bij de oom en tante. Zodoende zaten wij maar met drie man aan tafel. Kon die dag met zo weinig mensen in huis wel lekker opschieten. Bracht ontbijt in een van de huisjes, die mensen wilden graag nog het atelier zien, even een rondje door gemaakt. Daarna begonnen met rommel te ruimen en hééééél veel gewassen. Wasmanden leeg, kwam veel was uit de vakantiehuisjes, dat werd ook allemaal weggewassen. Boodschappen gedaan, we kwamen half 8 pas van tafel. Een half uur later waren de kinderen weer thuis van een dagje uit. Maakte snel nog de wc’s schoon en konden we gezellig koffie gaan drinken.

Nou, en toen was het feest voorbij, lekker weer naar school. Niet dat ze daar nou zo’n enorme zin in hadden maar ik vond het heerlijk. Bijna iedereen weer aan het werk of op school. Maandagmorgen mochten we eerst naar de kerk voor de openingsdienst van de basisschool. Om 9 uur begon het. Een vriendin belde of haar zoontje bij ons mocht zitten want zij moest die dag werken. Nou, dat was geen probleem. Een uur voor de dienst hoorde ik dat er nog twee vriendjes bij kwamen zitten, die moeders konden ook niet. Dat werd al gevaarlijker: 4 jongens uit groep 8 naast elkaar in de kerk, haha! Heb ze voor die tijd even ‘lief’ aangesproken dat ze rustig moesten zijn en het is ook prima verlopen hoor. Het scheelt dat het maar een uurtje duurde. Half elf moesten ze weer op school zijn. Ben met Maureen naar de Welkoop gereden voor een paar mooie bolchrysanten voor op de bank bij de ‘gluurder” en achter bij het atelier.

Hessel en Maureen mochten een dagje extra thuisblijven, en Hessel hoefde zelfs vandaag voor het eerst naar school. Die konden thuis nog aanrommelen. Kookte een pan bloemkool, piepers, verse worst en komkommer en na het eten mocht ik met Maureen de openingsdienst van haar school luisteren. Bedacht me eigen maandagmiddag dat ik nog een pasje voor de bus voor Hessel aan moest vragen. En prompt vergat ik het weer zodat ik gisteren pas kon bellen. Nou, zei de man, ‘daar bent u niet erg snel mee om één dag voor dat de school begint te bellen’?. Maar hij zei als ik het gelijk via de mail zou aanvragen hij zijn uiterste best zou doen om het nog voor elkaar te krijgen. Wat een lieverd?. En dan zou hij aan het eind van de dag laten weten of het gelukt was. Maar de dag was voorbij en ik had nog niet gehoord of het geregeld was. Vanmorgen ging Hessel naar de bus en hij is niet teruggekomen, dus het zal wel geregeld zijn.

Heb het atelier van de week een grote schrobbeurt gegeven. Lekker de overgordijnen gewassen, alle ramen gelapt, alles uitgezocht.

Rien heeft 3 lange planken opgehangen waar ik de spullen op kan zetten die ik verkoop( spinnenwielen, kaardmolens, niddy noddy’s, geverfde wol) Maar ik ben helaas weer aardig door m’n voorraad heen, dat betekent lege planken. Gauw weer een voorraadje bestellen.

Er werd door een schooljuf gevraagd of ik de oude spinnewielen uit de kelder weer op gang kon helpen, dat kregen ze niet voor elkaar. Een schippertje en een zuid- Duits spinnenwiel. Na een nieuw touw erop gezet te hebben en een poosje prutsen liepen ze weer als een trein.

Vorige week op m’n eigen wiel nog twee klossen vol kunnen spinnen. Nu moet ik er nog twee met alpaca vol spinnen en dan kunnen ze samen worden getwijnd en geverfd.

Dit keer ga ik het met rietpluimen proberen te verven. Daar krijg je een hele mooie kleur groen mee. Ze staan er nu in overvloed langs de grift, dus op m’n volgende wandeling de snoeischaar maar meenemen. Vandaag heb ik wol geverfd met de schillen en de pitten van avocado’s. Dat gaf een prachtige oudroze kleur.

Veel nieuwe cursisten hebben zich aangemeld voor de spincursus. En een stel voor de workshop naaldvilten. En voor de cursus wol verven en voor de workshop vachtvilten. En van de week belde er een mevrouw die met 6 zussen een bloem willen komen vilten. Variërend van 68 tot 80 jaar. Nou, dat zijn toch hele leuke bijzondere dingen. Kan weer volop aan de slag. Leuk! En wat is er dan lekkerder dan in een schoon en opgeruimd atelier te starten. Nu de rest van het huis nog ontdoen van de vakantieperikelen?.

Gisteren moest ik eerst het cadeau voor Mieke afmaken. Een muis! Hij stond al een poos te wachten tot de laatste hand er aan werd gelegd maar dat duurde even voordat het er van kwam. Maar nu moest hij af want ik heb er ook nog een op bestelling, die moet in oktober af zijn. Dat moet een muis worden die oud lijkt, niet oud van leeftijd, maar een muis die eruit ziet alsof hij de oorlog mee heeft gemaakt. Hele uitdaging. Voor de muis van Mieke werd een rok en onderrokje genaaid, een omslagdoekje gebreid op naalden 0,8. Een halssnoertje geregen, en een mandje wat ik in het klompenschuurtje tegenkwam werd aan haar arm gehangen. Werd een gezellig avondje bij Mieke. Het was echt lang geleden dat ik haar gesproken had. Ze was erg blij met de muis, kan ook niet anders als je een miniaturist ben. Dan zie je in al het kleine wat leuks.

Zelf was ze ook weer aan het freubelen geweest, zo klein, dat zou ik volgens mij niet voor elkaar krijgen. In een oud luciferdoosje een kamertje maken.

En toen stond er nog een doosje. Dacht dat het ook een miniatuur was, maar bij het openen ervan kwam er heel wat anders te voorschijn. Een insectendoosje met een echte ingedroogde hommel en een mestkever. Voelde wel wat rillingen maar het was wel mooi om te bestuderen. En Mieke zou Mieke niet zijn als er zelfs aan de rand van het insectendoosje geen mooi sierrandje werd geplakt?.

Vanmorgen wilde Mirjam voor haar verjaardag trakteren op school. Mandarijnen met een lolly erdoor gestoken, dat vond ze leuk. Best hoor, om 10 uur moest ik het op school brengen. Om kwart voor negen was ik bij de coop voor de boodschappen. Daar kwam ik zoveel mensen tegen die een praatje maakte dat ik me eigen een slag in de rondte moest rennen om de traktatie op tijd af te krijgen. Had daar nog 10 minuten voor. Dat is de gezelligheid van in een dorp wonen. Altijd wel een bekende voor een praatje.

Deed gelijk de boodschappen voor vanavond. Dan is er van de ondernemersvereniging van Achterberg een jaarvergadering en barbecue in de theeschenkerij. Gezellig, maar zal wel een latertje worden.