Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Dagje Urk-project school

Dinsdag17 mei-2022

Vorige week dinsdag zijn we een dagje naar Urk geweest. Samen met de drie dames die me altijd helpen met de vakantiewoningen schoonmaken en bedienen. Nadat thuis alles geregeld was konden we om 9 uur vertrekken. De jongste 2 zouden tussen de middag op school blijven eten, Maureen was pas laat uit en de rest van het gezin was aan het werk. Hessel zou om 12 uur thuis komen uit school, hij zit in z’n examenweken dus heeft hij nogal eens vrij. Dat kwam dit keer erg goed uit want die middag zouden er nieuwe vakantiegasten komen en ik kon ze niet ontvangen omdat ik naar Urk was. En die mensen die zouden komen kwamen ook uit Urk . Hoe grappig. Dus mocht Hessel voor gastheer spelen. Had twee cakes gebakken, een vanille en een gemarmerde, dan kon hij dat serveren. Koffie kon hij zo uit de automaat pakken. Kon eigenlijk geen problemen geven. Wel heb ik duidelijk tegen hem gezegd dat hij bij het afsnijden van de cake geen plakken van 5 cm dik moest snijden zoals hij altijd voor z’n eigen doet want dat staat ook zo raar. Kreeg als antwoord dat tie dat zelf ook wel snapte?.

Om half elf stonden we in Urk, we zijn binnendoor gereden, iets langer rijden maar wel een mooiere route dan over de snelweg. En we hadden tenslotte de hele dag de tijd. Parkeerde de auto bij de haven en moesten we na zo lang in de auto zitten natuurlijk even naar de wc.

Deden dat bij de oude bakkerij en dronken daar gelijk een lekker bak thee. We zouden daar om 12 uur een uitgebreide high tea doen dus deze ronde namen we maar niks bij de thee anders hadden we een uur later geen honger meer.

Omdat we nog een uur moesten wachten zijn we eerst naar het vissersmonument gelopen waar ook de namen van alle verdronken vissers staan vermeldt. Daar wordt je toch wel stil van hoor, zoveel namen en zo veel jonge mannen, soms kinderen nog.

Op de terugweg kwamen we langs het oude kerkje in Urk. Dat is het oudste gebouw van Urk. En daar waren ze binnen aan het zingen. Klonk zo mooi, we mochten binnen komen om mee te luisteren. Prachtig.

Inmiddels was het 12 uur en waren we terug bij de oude bakkerij voor de high tea. Dat was gezellig en erg lekker. Kreeg niet alles op wat we voorgeschoteld kregen maar met de andere dames erbij is alles opgekomen.

Met een veel te volle maag liepen we naar de haven terug waar we binnen mochten kijken waar de paling werd geveild. Nou, dat vonden we erg leuk om een keer mee te maken hoe dat in z’n werk gaat

Daarna gingen we de Ginkiestocht lopen met een gids. Ginkies zijn erg smalle steegjes die tussen de huisjes doorlopen op het oude gedeelte van Urk. Werd een leuke leerzame tocht waarbij de gids mooie, grappige, of soms verdrietige verhalen vertelde over Urk. En die kleine huisjes zijn zo schattig, prachtige gevels, superklein tuintje, maar zo gezellig. En moet je dit prachtige opstapje voor het huisje zien, dat is toch geweldig. Gaat geen onkruid tussen zitten, stoffer erover en schoon is tie. Je doet de deur open en stapt gelijk de straat op.

En het verhaal van de gids waar de Urker kindertjes vandaan komen Legende van een Urker geboorte:

 

 

De tocht duurde anderhalf uur en daarna zijn we nog door het museum gelopen.

Op een van de bedstede stond zo’n mooie indringende waarschuwing

Daarna zijn we bij restaurant de Kaap aan de kade wezen eten. Mosterdsoep, tonijn, groente, patat en een sorbet.

Om kwart over 7 vertrokken we weer richting huis. Nu wel over de snelweg. Het was rustig op de weg en konden lekker doorrijden. Toen we tegen 21:00 uur thuiskwamen in de stoel geploft want ik had de pap toch echt op na zo’n dag. Maar kon niet te lang zitten want op 22:00 uur moesten Hidde en Mirjam van school gehaald worden. Die hadden voor het project op school een avond zonder dak. Dat hield in dat ze zelf een grote doos of een houten hut of tent moesten maken waar ze vanaf 5 uur middags tot die avond 10 uur in moesten blijven met een fles water en een broodje om zo in te leven hoe de arme mensen/daklozen het hebben. Alleen als je echt nodig naar de wc moest dan mocht je er keer eruit. Een dag van te voren werd er hier door de kinderen en vriendjes druk aan de dozen gewerkt en na een paar uur hadden ze een grote hut waar ze met z’n drie├źn in paste. Mirjam had een wat kleinere en Rien zou uit z’n werk de hutten op school afzetten met de kar. Omdat ikzelf weg was die dag, dan moet je het maar proberen los te laten en hopen dat alles goed komt. Vooral omdat Rien al gezegd had dat hij niet wist hoe laat hij thuis zou zijn omdat de klus waar hij aan het werk was die dag af moest. Had tegen de kinderen gezegd dat ze er niet over in hoefde te zitten en dat papa echt wel op tijd thuis zou zijn. Ja, je moet toch wat zeggen. Nou, even over vijven was hij thuis, doodmoe, had z’n eigen rot gewerkt om toch nog enigszins op tijd te komen. Kinderen stonden natuurlijk al in de spagaat, hutten op de kar gegooid en hij moest nog twee vriendjes langs pikken. Vol gas( zo stel ik me het tenminste voor) naar school gereden. Wat gebeurt er nou: verliest hij onderweg de hut van Mirjam( kind verdrietig) en die belande in de sloot. Niet gestopt natuurlijk want ik stel me ook zo voor dat het humeur steeds harder naar beneden ging( was blij dat ik niet thuis was)?. Om kwart over 5 waren ze op school en is Mirjam bij haar vriendinnen in de tent gekropen. Ze hebben een leuke avond gehad en een mooi bedrag opgehaald door alle sponsors.

De dag erna hadden ze projectdag. Ze hebben weken aan allerlei onderwerpen gewerkt en gebouwd. Er was een kleedjesmarkt, allerlei spelletjes om te doen. Je kon ook nog lekker eten en drinken. Kinderen leven altijd wel naar die dag toe.

Donderdag was de dag gevuld. s’Morgens kwamen twee dames op cursus wol verven. Voor de zekerheid had ik de kinderen op school laten eten want het zou er om hangen of we op tijd klaar waren. En maar goed dat ze op school aten want het was kwart over 1 toen ze vertrokken. Soms loopt het wel eens uit, maar dat geeft niet. De dames waren blij met hun geverfde kluwen wol en hopen in juni op spinles te komen.

Om kwart voor 2 zou er visite komen, die even gebeld of ze wat later kon komen want ik moest ook nog een huisje op orde maken voor gasten die middag. s’Avonds hadden we de verjaardag van onze schoondochter. Een gevulde dag!

Moest van de week 2 keer ontbijt verzorgen bij de gasten. Fietste daarvoor zaterdagmorgen al om kwart voor 7 naar de bakker. Dat is zo fijn dat hij zo vroeg open is. Teruggekomen Hidde en Maureen uit bed getrommeld voor hun baantje op zaterdag. Dronk een bak koffie met de baas van Hidde, die komt hem altijd ophalen, bezorgde ontbijt bij de gasten. Pakte vast een la van het keukenblok aan. Niet meer om aan te zien.

Waste vast de was weg uit een huisje voordat de schoonmaakhulp kwam. Ging met Mirjam met een volle kofferbak met spullen die we nooit meer gebruikte richting klomperschuurtje. Kon het niet laten om toch wat frutsel en stofjes mee terug te nemen voor het muizenhuis. Maakte het huis netjes voor de zondag terwijl terwijl Rien de boodschappen deed. Zaterdagavond gingen we een poosje naar m’n schoonmoeder, nog voor moederdag. Was de hele week niets van gekomen helaas. Nu denk je misschien bij je eigen als je de foto ziet wat ik mee terug nam van het klomperschuurtje: wat moet dat mens toch met die rotzooi.

Hier volgt de uitleg: de zak met ronde stokjes-ideaal voor tafelpootjes. De oude zeepjes- in stukjes snijden voor het muizenhuis. De oude bretels- leuk voor een grote oude beer. Kanten kleedje- voor op een bedje of stuk knippen en kussentjes van maken. De platten houtjes zijn weeflatten voor smalle weefprojecten. Borduurwerkje van Sarah Kay is herinnering uit m’n jeugd. Zak met lintjes- perfect voor het afwerken van muizenkleertjes of dekentjes. Groen/ goud boorduurkussen-de stof gebruiken voor stoeltjes en bankje. Voorbedrukte stramien- uitrafelen en rieten mandjes van maken. De doos met engeltjes zit een mooi gebreid stofje voor vele doeleinden in en kralen kun je leuke poppetjes van maken. Het zakje met zilveren rondjes- leuk om een plaatje achter te plakken en je hebt een schilderijtje. De rollen touw komen altijd van pas en het schattige poppetje ook.

Gisteren eindelijk weer een fikse ruk aan het huishouden kunnen geven. Voor negen uur hingen er al 4 wassen te wapperen aan de lijnen. Zeemde de ramen van de benedenverdieping, banken aan de kant en gedweild, weekendtroep opgeruimd, paar bedden verschoond, een slaapkamer helemaal gepoetst, grote strijk weggewerkt, wc schoon, doekje over de oppervlakken, en een lekkere ovenschaal gemaakt met gehakt/ spitskool/aardappelpuree. Een goed begin van de week.

o ja, en tussendoor effe een uurtje handwerken, anders is m’n dag niet goed?. De schort nog voor, kunnen we zo weer verder werken