Dagje Urk- 29 jaar getrouwd

Zaterdag 17 april-2021

Was een gezellig dagje op Urk. Voordat ik weg kon om half negen moest er nog wel het een en ander gebeuren. Eerst de strijk weggewerkt, wc schoon, bedden glad getrokken, gestofzuigd en toch nog maar even de keuken ontvet van het pannenkoeken bakken van die avond ervoor. Als je weg gaat wil je het toch wel een beetje opgeruimd en schoon hebben. Stel je voor dat er wat gebeurt onderweg waardoor je in het ziekenhuis komt te liggen( of nog erger) en er moeten andere mensen in je huis komen helpen. Dan wil je toch niet dat ze in een enorme puinhoop komen. Nadat de jongste kinderen opgepoetst waren, vertrokken de twee meiden met een volle maag naar m’n moeder om daar hun schoollessen te gaan maken. Hidde mocht z’n vader helpen die ging gelukkig een dagje thuis aan de gang. Tussen het werken door kon Hidde af en toe z’n schooltaken gaan doen( volgens mij moet dat andersom;-). Mooie oplossing zo! Kwart over 8 vertrok ik, gooide de tank vol en haalde m’n hulp (bijrijder-navigatie) op en samen vertrokken we naar Urk. Was heel blij dat ze mee reed, ze heeft een schoondochter op Urk wonen ,daar is zij de hele dag heen geweest en konden we samen weer terug. Stuk gezelliger dan alleen. Om 10 uur stonden we op Urk. Nou, ik had m’n oude schoolvriendin echt niet meer herkend hoor als ik ze op straat was tegen gekomen. Grappig is dat. We hebben elkaar dan ook 36 jaar niet gezien. Nadat we een poosje bij geklets hadden gingen we aan het schilderen. Dat kan zij echt ontzettend goed. Daar geeft ze ook les in. Heb een paar foto’s ervan genomen.

Ik wilde graag een ram leren schilderen maar dan moet je ook kunnen tekenen. En als er iets is wat ik niet kan dan is het wel dat. Maar niet getreurd, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ze heeft een afbeelding van een ramskop voor mij gekopieerd en die moest ik met carbonpapier op een doek overtrekken. Dan hoefde hij alleen nog maar in gekleurd te worden met een kwast verf. En daar komt ook nog wel wat bij kijken want de kleuren doen natuurlijk ook wel wat. Hij is nog lang niet af hoor, maar ik vind het zo ook al een knapperd?.

Daarna zijn we een poosje bij haar vader en moeder op de koffie geweest. Had voor moeders twee muisjes genaaldvilt.

.

Het is zelf ook een creatief mensje, zulke mooie quilts dat ze maakt en haken en borduren en noem maar op. Volgens mij kan die alles. Hier op de foto ook zo’n koddig gehaakt vrouwtje door haar gemaakt.

Werd een gezellig uurtje. Toen zijn we nog een leuk winkeltje met allerlei snuisterijen en kleding ingelopen. Avondeten hadden ik geen trek meer in want ik zat nog stampvol van het eten wat haar man gekookt had. Bami. Moet zeggen dat hij dat werkelijk heerlijk klaargemaakt had. Complimenten voor die man. Om kwart over 7 pikte ik m’n reisgenoot weer op en om 9 uur waren we thuis. Bekaf waren we. Maar we kijken er leuk op terug. Mirjam ging gelijk drinken voor me pakken en toastjes met brie smeren toen ik thuis kwam, wat een warm onthaal?.

Donderdag moest ik voor een gesprek om 9:15 op school zijn. En m’n hulp voor in huis was er, daarna moest ik ook gelijk nog naar de markt. En om 12 uur lag ik weer bij de tandarts op de stoel voor een wortelkanaalbehandeling. Kon er ook nog wel bij. Schoffelde na het middageten een stuk tuin, de slager kwam het buffet brengen. We waren die dag 29 jaar getrouwd. Dat is tegenwoordig al heel wat!!! Hoop dat het dubbele aantal jaartjes er nog bij mogen komen samen. We hebben lekker met ons eigen koppel en aanhang gegeten.

Werden door de kinderen verwend met bloemen en een lading boodschappen. Van Rien kreeg ik een 29 rode rozen en één witte. Zo mooi.

Vrijdagmorgen kwam er bezoek die ook gelijk wat wol wilde kopen. Ook zo’n crea Bea die van alles maakt en uitprobeert. s Middags werd gedeeltelijk aan het huishouden besteedt. Kookte eten voor twee mensen en bracht dat om 5 uur even weg. Om half 6 zaten we zelf aan tafel en na het eten gingen we eindelijk weer eens naar het klompenschuurtje. Lang geleden. Had de jongste drie meegenomen en ook die zagen weer van alles liggen. |Maakt ook niet uit, zijn ze weer een poosje zoet mee. Zelf zag ik nog een mooi theeblad en een oude koekjesschaal, doosje voor theelepeltjes, oud glazen schaaltje, gehaakt kleedje en een klein ministolpje. Totaal 5 euro en er staat weer eens wat anders op de tafel.

Het was inmiddels al half negen en ik moest nog naar m’n naai-juffie want die zou wat patronen voor me tekenen van een rok en een overgooier. Eerst de jongens thuis afgezet en daarna weer naar Bennekom vertrokken. Voordat we daar uitgemeten en gekletst waren was het ook al weer kwart voor 11. En inderdaad, het was ‘weer’ kwart voor 12 voordat ik op bed lag. Vanmorgen 6 uur opgestaan. Eerst moest de berg strijk weg want ik had om 10 uur twee cursisten. Nam afscheid van vakantiegasten, deed de wc, bracht het huis op orde. Nadat de dames wegwaren de kamer gestoft en de kruidenlade aangepakt. Dat is geen klus voor de zaterdag maar ik had het al drie weken voor me uitgeschoven, of langer, maar nu was ik het in één keer zat. Zag er niet uit.

En daar achteraan gelijk maar de kast met pannen. Daar brak vorige week het deurtje van af, dus nu kijk je recht de kast in, de keuken wordt nu echt slecht. Gelukkig komt de volgende maand iemand kijken om de keuken op te knappen. Geen overbodige luxe na bijna 20 jaar.

Bakte een bodem voor de bokkepootjestaart voor morgen. Verse cakebodem vind ik altijd het lekkerst eronder. Gebruik meestal tokkelroom voor de vulling maar dat was op bij de supermarkt. Maakte daarom zelf eerst maar advocaat. Haalde een fles vanille-inmaakbrandwijn, die vind ik zelf altijd het lekkerst daarvoor.

180 ml brandewijn-6 eieren-2 zakjes vanillesuiker- 180 gram suiker. Dat is alles wat je ervoor gebruikt. In een pan au bain marie warm maken, roeren tot de suiker is opgelost, dan giet je het door een fijne zeef en kiep je het weer terug in de pan. En dan blijven kloppen met een garde tot het lobbig begint te worden. Zo lekker!

Deed nog gauw in no time de boodschappen bij de Coop, reed langs de boer voor vier treetjes eieren, 120 stuks. En nu gelukkig een rustdag in het verschiet. Heeft elk mens nodig!