Dagje uit en Flylady

Maandag-10 september-2018

Zaterdag ben ik met een vriendin naar de landlevendagen in het openluchtmuseum geweest. Dat viel best tegen. Ik was er wel eens vaker geweest als dat gehouden werd en het was altijd superleuk en superdruk.Nu hadden ze er een andere indeling aangegeven,kleinschalig. Nou dat was te merken,je kon behalve dat er een markt was,niet veel merken van het Landleven. Zelfs de standhouders klaagden erover dat er niks aan was,die wilde volgend jaar niet meer terugkomen. Maar verder hebben we echt wel genoten hoor,het openluchtmuseum is op zich al schitterend. Zou daar best willen werken.Kijk zelf,zou daar toch niet misstaan in het museum,moet alleen nog een kapje op en handschoentjes aan.

En m’n vriendin even op de foto,en lekkere poffertjes gegeten,een heerlijke streng gerookte knoflook gekocht. Wat ook erg leuk was ,was de bok voor de kar,echt grappig. Hij stonk wel vreselijk. Kijk terug op een leuke dag.

En nu is het maandag,en ben ik vol ijver aan de keuken begonnen. Wat blijft er veel werk liggen sinds we de Grebbestee hebben. En ook al vind ik het ontzettend leuk dat we dit nu draaien,er blijven teveel klussen op m’n nek zitten. Je loopt gewoon achter de feiten aan te rennen. Dat gaat een paar weken goed maar dan wordt je er toch wel een beetje onrustig van. En ik kan elke keer wel denken”het komt wel als het wat rustiger is”,maar het wordt alleen maar drukker. Dus moeten we wat anders verzinnen voor het huishouden. Ik heb al 1 keer in de 2 weken een ochtend hulp,die doet de bovenverdieping. En ook al werkt ze heeeeeel hard,7 slaapkamers en een toilet krijg je niet in een ochtend helemaal goed schoon. Nu kan ik nog een beroep doen op een vriendin,als ik dan een hoek weer goed gesopt wil hebben dan bel ik haar. Verder ga ik eens proberen om te werken naar het idee van de “flylady”. Je verdeelt je huis in zone,s en dan doe je elke week een zone helemaal goed schoonmaken en de rest van het huis opruimen. En je pakt elke dag 5 minuten iets wat je al lang op je nek zit,bijv. een kastplank of een lade. Elke keer een stukje, zo kom je er ook. Al denk ik dat het met een groot gezin niet helemaal werkt,je hebt toch elke dag de wc,s en de badkamer. En we hebben best een groot huis,dus kom ik wel op 6 zone,s denk ik. Dus dat zou betekenen dat ik een keer in de zes weken het huis goed rond ben geweest. Of ik moet het in 4 zone,s verdelen en gewoon keihard doorwerken:-). Maar daar kwam ik nu juist niet aan toe,maar ik ga het toch proberen,misschien is dit best overzichtelijk. Ik laat jullie meekijken hoe het gaat. Eerst vanmorgen de vitrage en de overgordijnen en de gordijntjes in de keuken gewassen,jaja,ik ben vol goede moed.

Daarna het fruit en drinken voor school klaargemaakt en m’n eigen ontbijtje en van de kinderen. Kinderen uit bed getrommeld,helpen aankleden en aan de tafel . Naar school gefietst.

Bij terugkomst even hazelnoten geraapt,ik had al geklaagd dat er niet veel aanzat,maar het valt reuze mee,gelukkig. Al een beste bak vol en er ligt nog veel meer. Die worden weer verwerkt in hazelnoottaarten,heerlijk.

\

Ondertussen was de kast in de keuken ook al leeg geruimd. Schrikbarend wat er altijd weer uit komt rollen.

Eerst nog even de hele benedenverdieping glad geruimd en gestofzuigd,dat zegt de flylady tenslotte hé ;-). Maar toen was het nog 10 uur voor ik aan de slag kon,dat is natuurlijk koffietijd,dus eerst maar even zitten. Als ik thee drink(lust geen koffie) dan handwerk ik meestal ook gelijk maar even. Dus de kookwekker op een half uur gezet,ik heb nog wel eens de neiging om bij leuke dingen de tijd te vergeten, en lekker achter het spinnewiel gezeten,heerlijk ontspannend.

Na de bel weer aan de slag,de was moest natuurlijk ook tussen door gedaan worden,al ligt er nog zat in de wasmanden. Draai normaal op maandag wel 5 wassen,maar dat ging nu met al die gordijnen er bij niet lukken.De kast lekker uitgesopt en weer ingepakt,en ook nog van de plek gehad. De buitenkant in de was gezet. De kastrandjes was ik morgen nog even.

Ondertussen had ik de roosters van de afzuigkap in een grote weckketel met heet water en soda op het gas gezet. Daar worden ze echt mooi schoon van. Dat het weer hoognodig was is aan het water wel te zien. Meestal doe ik het toch wel om de 4 maanden.

Daarna ook maar gelijk het volgende project aangepakt,een oud antiek kastje in de keuken. Daar stapel ik meestal de lege flessen en potten in,maar dat paste al lang niet meer.

Beddengoed van de bedstee in de keuken ook gelijk maar gewassen,die krijgt morgen een beurt.

Het scheelde dat ik vanmiddag niet naar school hoefde te fietsen want de jongste had vrij. En de oudere konden wel alleen naar school. Dan kun je tenminste lekker door werken.Om half 5 ben ik aan het eten begonnen,wortels,sla ,piepers en kip. Nu ik terugkijk op m’n eerste werkdag volgens de flyladymethode,ben ik volgens mij een beetje te hard van stapel gelopen. De bedoeling was,elke dag iets. Ik mag de hele week over de keuken doen. Dus nog 5 dagen te gaan. Maar dat komt omdat er zoveel werk ligt. Nou ja,ik heb in ieder geval voor vandaag een aardig voldaan gevoel,dat is lang geleden:-)