Dagje openluchtmuseum

Dinsdag 6 juli-2021

Wat een heerlijk dagje was het vandaag. Ben samen met moeders naar het openluchtmuseum in Arnhem geweest. En als we ergens van genieten is het wel van de oude ambachten. Nou, dan kun je daar je hart ophalen. Voordat we konden gaan moest eerst Mirjam uitgezwaaid worden want die ging ook gezellig een dagje op schoolreis. Dat kwam eigenlijk wel mooi uit en Hidde at tussen de middag bij een vriendje. Maureen had maar 2 uur les en mocht uit school bij een vriendinnetje gaan logeren. Zo liep dat allemaal mooi door en konden we rustig een dagje weg. Om kwart over 10 waren we er en het was erg rustig.

We begonnen bij het blauwe huis. Dit keer zat er niemand te spinnen, dat was wel jammer.

Toen kwamen we bij een piepklein arbeidershuisje

En daarna in de boerderij van m’n dromen met z’n enorme schouw, bedstede, zandpatronen op de grond en schattige gordijntjes??.

 

De gordijntjes met de balletjesrand vind ik helemaal geweldig. Die hebben we zelf 18 jaar gehad maar een jaar geleden heb ik ze weggedaan omdat de gaten erin zaten. Maar ze staan boven aan m’n lijstje alleen moet ik nu nog de tijd vinden om ze te naaien. En dat systeem om op te hangen daar in het museum vond ik echt mooi. Dan kun je ze nog naar beneden doen, die van mij waren gewoon rechte lappen stof met een balletjesrand en een tunneltje waar de stok doorheen kon, waren korte gordijntjes. Als ik nu nog iemand kan vinden die dat systeem voor mij kan maken ben ik erg blij. Het lijkt me niet zo heel moeilijk maar zelf kan ik het niet.

We bezochten het lekkere dikke spekvarken, tjonge, zo mogen ze tegenwoordig niet meer naar de slacht zo zwaar.

Kwamen langs een vijver vol met schitterende waterlelies

En nog een mooie stolpboerderij

En toen kwamen we bij de touwslager, dat was echt zo mooi. Er stond een oudere man het touwdraaien te demonstreren en het was nogal een lolbroek?. Het is wel een heel mooi ambacht moet ik zeggen hoor, heb daar nooit zo bij stil gestaan.

We raakten aan de praat en hij vroeg of ik ook een ambacht beheerste, nou dat was natuurlijk het wol spinnen. Toen ik vertelde dat ik deze maand nog gaat leren vlas spinnen in de achterhoek gaf hij me gelijk een demo hoe dat in z’n werk ging. Hij pakte een bos met gedroogd vlas, en ging het eerst braken(kneuzen onder een soort houten plank).

Daarna trok hij het over een grove hekel en toen over een fijne hekel

En toen was het klaar om te spinnen

En daarna mocht ik aan het wiel draaien waar hij touwen mee draait, alleen spon hij er nu het vlas mee. Heb gevraagd of ik het ook mocht proberen. Het is wel heel apart spul maar het ging goed, voelt een beetje raar aan. Weer een mooie ervaring rijker. Daarna zette hij een nieuw touw op, zette mij weer aan het draaien en draaide gelijk het stukje gesponnen vlas mee door het touw. Nu heb ik een mooi supersterk touw, die moet ik maar ergens in verwerken als aandenken.

Aten heerlijke poffertjes

Namen een kijkje bij de plaggenhut

Bij de mooie kruidentuin en boerentuinen

Bij het oude kerkje

Bij de papiermolen waar ik zo’n mooi tekst tegen kwam

En nog één waarvan ik dacht dat ik een foto had maar waarschijnlijk niet op het knopje geduwd heb. Maar ik zag hem later terug op een bouwplaat van papier:

We mochten nog proberen papier te scheppen bij een mevrouw. Was wel leuk hoor, wil ik graag eens met de kinderen doen in de vakantie.

Kwart voor 4 waren we weer thuis, moe maar voldaan. Kijken terug op een leuke dag.( ik heb nog wel 30 foto’s hoor maar anders verveelt het misschien;-)