Cuneratoren en RD exursie

Maandag 17 december -2018

Deze week ben ik echt geleefd,de enige rustige dag was dinsdag. En het ergste was dat er die dag ook nog geen klap uit m’n handen kwam. Misschien was het wel nodig om een dag te lanterfanten. Maandagmorgen ben ik nadat de wasmachine draaide en het huis was opgeruimd,lekker naar buiten in de tuin gaan werken. De dahliaknollen moesten er hoognodig uit en een stapel onkruid. Alle selderij afgesneden en in de diepvries gedaan. Lekker zo’n voorraadje. s’Middags ben ik weer binnen gebleven en heb de rest van de was verwerkt. Het is aardig gelukt om me aan het nieuwe schema van het wassen te houden. Alleen op maandag en donderdag,met uitzondering van de hand-theedoekenwas en beddengoed. Gaf inderdaad wat lucht zo,n schema. Behalve dat ik moet oppassen om er niet tegen op te gaan zien van de enorme strijk die dat 2 keer per week oplevert?. Dat is de andere kant.

Bakte die middag nog lekkere kruidkoek,maakte spruitjesschotel en na het avondeten gingen zoon en schoondochter weer aan het sauzen boven.

Woensdagmorgen had ik 2 vrouwen die kwamen vilten,het zouden er eigenlijk 4 zijn,maar 2 kwamen er niet opdagen. Dan maar met z’n drietjes . Was ook erg gezellig. Na de cursus kookte ik een grote pan bruine bonensoep,heerlijk. Als er iets leuk is om te koken ,is het wel soep. Ze lusten het allemaal,zelfs de zoon die meende dat hij het echt smerig vond. Op de vraag wat we aten ,antwoorden ik :donkere erwtensoep. Oké,zei hij,en at twee volle borden:-). Dat probleem is dus ook weer opgelost. Woensdagmiddag was het een heen en weer gecros van brengen en halen naar vriendjes en s’avonds sausde m’n ”schilders” het trappengat. Dat ging niet zonder slag of stoot. Was een vervelende klusje ,maar ze hebben het gefikst. Het wordt echt mooi.

Donderdagmorgen om kwart voor 6 opgestaan en de enorme berg strijk weggewerkt. Daarna om kwart voor negen met Hidde naar het ziekenhuis voor foto,s van zijn voet te maken. Hij sprong vorige week van een hoog hek af en klapte daarbij z’n voet dubbel. Hij liep al een week kreupel,en had er best pijn aan. Dan toch maar naar de dokter die adviseerde om foto,s te laten maken. Dat pakte gelukkig goed uit,niets gebroken,maar de pijn is nog steeds niet weg. Zal best gekneusd zijn. Om kwart voor elf moest ik weer terug zijn voor een interview door Maureen en een paar kinderen uit haar klas. Ze zijn een schoolkrant aan het maken en daar kwam de Grebbestee ook in. Ik had een mini high-tea voor ze in elkaar geflanst. Die worden hier ook gegeven,dat vonden ze wel erg leuk.

Om half 12 waren ze weer richting school vertrokken en ging ik snel naar de markt,want om half 1 moest ik weer op school zijn om met Mirjam en haar klas naar de Cuneratoren te gaan. Propte als lunch maar een appelflap naar binnen,niet zo gezond,maar er was toch niemand thuis. De rest van de kinderen aten op school. Nou,ik moet zeggen dat het echt de moeite waard is om de Cunerakerk te gaan bezichtigen. Echt schitterend. We hadden een gids die de legende van Cunera vertelde. Even in het kort,Cunera was met een stel vrouwen op bedevaart naar Rome,daar werd hun schip overvallen door wrede mannen die alle vrouwen vermoorde. Cunera kon ontsnappen en werd meegenomen door de koning van Rhenen. Hij was erg op haar gesteld omdat ze zoveel goed deed aan de arme mensen. Z’n vrouw was razend jaloers op Cunera en toen de koning een keer weg was,wurgde ze samen met haar hofdame Cunera met een halsdoek. Ze begroeven haar in de paardenstal en toen de koning terug was en de paarden op stal wilde zetten ,wilde de paarden niet naar binnen. Ze zagen ze de omgewoelde vloer en groeven het lijk van Cunera op. De koning was woest en de koningin werd weggestuurd. Ze doolde dagenlang over de Grebbeberg en is tenslotte van de berg afgesprongen.Voor het uitgebreide verhaal kun je op google kijken.

Eerst kregen we een rondleiding door de kerk. Even de betekenis van de beelden hieronder: 1-een kind uitgebeeld met een apenkop op het lijf. Dat betekent dat de kinderen op die leeftijd kwajongen s zijn en slecht luisteren,brutaal. Foto 2 en 3: Een volwassen man en vrouw met een leeuwenkop op het lijf. Dat betekent dat ze verstandig en moedig zijn geworden. Foto 4: De wijsheid van de oude man met de Bijbel in de hand. En foto 5: De onverbiddelijke dood die voor ieder mens komt.

 

Een uitzicht vanaf de toren.

Achteraf was ik blij dat we de hele toren niet hoefde te beklimmen,ik was echt bekaf van dat geklim. Geen conditie meer.

En een stukje oude stadsmuur.

De Cunerakerk aan de buitenzijde

Tussen de bedrijven door deed ik wat hoognodige huishoudelijke klussen,haalde de nieuwe beamer op voor in het zaaltje.

Donderdagavond had ik weer 4 vrouwen voor het kerststuk vilten,ook een gezellige avond geweest. 12 uur lag ik op bed.

Vrijdagmorgen moest ik weer om kwart voor negen op school zijn. Nu om met de klas van Maureen(groep 7) naar het RD in Apeldoorn te gaan. Hidde dacht dat hij ziek was en wilde thuisblijven. Maar dat had hij me al 3 keer geflikt. Dan hield ik hem thuis en was hij na een uur weer beter. Ik dacht ,daar trap ik nu niet meer in. Dus hem naar school gebracht,en wat denk je? Meneer had overgegeven op school,schaam schaam:-( Maar ik moest met Maureen naar het Rd dus dat kon ik niet meer afzeggen,toen heeft m’n moeder hem even opgepikt. Lang leve oma.

Om dat ze een krant aan het maken waren ,was het wel erg leuk om eens te kijken hoe dat in het echt gaat. Ook dat was erg interessant,dankzij je kinderen kom je nog eens ergens?. We kregen een rondleiding over de redactie en de kinderen mochten de directeur De Bruin interviewen. Ik nam zomaar een willekeurige foto van een personeelslid die daar werkt. Blijkt achteraf dat het een bekende pianist is:Hendrik Jan van der Heijden.Hoe grappig, hij stuurde wat muziekstukjes over de mail,erg mooi om naar te luisteren . Zoek hem maar eens op op google. Echt moeite waard

 

Vrijdagavond hield een vriendin hier de verjaardag,zaaltje even gezellig gemaakt. Zaterdagmorgen kwam m’n hulp om het weer op orde te maken voor s’middags. We hadden toen weer een verjaardag. Ditmaal een die het compleet verzorgd wilde hebben met buffet en bediening. Dat heb ik samen met een vriendin gedaan. Was ook erg leuk. Toen ik om kwart voor 9 binnenkwam had manlief al twee kinderen op bed en vertrok hij met 2 kinderen naar een verjaardag.Toen heb ik binnen nog even alles aan kant gedaan,nog 2 wassen met werkkleren gedraaid,ze waren goed vies geworden. Daarna even zitten genieten van de stilte,iedereen was weg of op bed.

s’Middags kwam de vrouw van aannemer van de Meijden uit Achterberg nog een kerstpakket brengen.Dat had ze echt leuk gemaakt. Staat nu op tafel te pronken.