Condoleren en high-tea

Maandag 27 april

Het zal een rare koningsdag worden vandaag. Het hele gezin baalt ervan dat het niet door kan gaan. En al ben ik zeker blij dat er sommige dingen van koningsdag niet doorgaan,vind ik het toch jammer dat we niet naar school kunnen. Hier zingen ze elk jaar nog het “Wilhelmus” op het schoolplein en doen ze daarna spelletjes. De ouders komen dan kijken en ondertussen maak je gezellig met iedereen een praatje. Daarna komt de optocht met allemaal versierde karren en auto’s door het dorp. s’Middags is er voor de kinderen van alles te doen bij het dorpshuis. Maar dit jaar dus helemaal niets. Dan alleen maar de vlag uithangen en oranjetompouchen halen. Toch nog iets voor de kinderen. Vrijdag hadden ze van school wel leuke dingen verzonnen. De kinderen kregen de opdracht om thuis koningsspelen te doen,samen met de ouders. En je kon van alles winnen. Leuk toch!

Vrijdagavond gingen we condoleren bij de vriendin waarvan de vader was overleden. Op de gewone manier kon het natuurlijk niet,maar dit was een “drive-in” condoleance. De familie staat buiten naast de kist,je rijdt met je raam los langs en dan kun je ze condoleren. Heel apart,maar ik denk dat je dan als rouwende toch nog het idee hebt dat er met je meegeleefd word. Vind het wel een goed alternatief.

Zaterdag haalde ik eerst een stofzuiger door een paar vakantiehuisjes. Ze staan al een paar weken leeg en er zouden nieuwe mensen komen kijken voor de tijdelijke verhuur. Haalde gelijk een doekje over de tuinmeubels daar,staat ook weer wat frisser. Maakte het huis op orde voor de zondag en na het eten begon ik met de hapjes klaar te maken voor de high tea van die middag. Het was voor een gezin met 4 kinderen. De jongste werd niet meegeteld ,dat is nog een klein ukkie. Omdat er kinderen bij waren had ik dit keer een glaasje met cake,slagroom en smarties erbij gedaan. Lusten ze altijd wel. En verder leuke roze petit-fours, roze chocolaatjes, minitompouche, chocoladesoesjes, scones, stukjes pizza, rondje volkorenbrood met kruidenboter-ham- komkommer-stukje aardbei, sandwich in hartjesvorm met sla-kruidenboter-zalm, italiaanse bolletjes met salami en sla, wraps met knoflooksaus-uitgebakken bacon-gebakken uitjes-sla, kippensoep, saucijzenhapjes, kip-kerriehapjes en kaashapjes, knakworstjes in bladerdeeg. Omdat het gelijk voor het avondeten was bedoeld had ze gevraagd of er meer hartige dan zoete hapjes gemaakt konden worden. Meestal is het de helft zoet en de helft hartig. Het was echt superleuk om te doen,maar ik moest echt van te voren goed nadenken wat ik allemaal mee moest nemen aan spullen. Je kan natuurlijk niet als je daar ben nog eens naar huis crossen omdat je wat vergeten ben. Het gezin zelf was een eindje gaan rijden zodat ik lekker met Maureen m’n gang kon gaan daar. Ik zou dan bellen als ik klaar was en weer vertrekken zou. En het was een verrassing voor de kinderen. Had die gezichtjes best willen zien toen ze binnen kwamen. Later stuurde ze een berichtje dat de kinderen het super hadden gevonden. Leuk om te horen.

En zaterdag kreeg ik weer een opdracht om een high-tea te verzorgen bij iemand thuis. Dit keer met glutenvrije hapjes. Nog nooit gedaan ,maar wel een uitdaging om er iets leuks en lekkers van te maken. Wanneer het moet gaan gebeuren krijg ik nog te horen.

Toe we thuis kwamen moest ik wel alle bende nog opruimen,het aanrecht stond nog vol met allerlei rommel van de hig tea. Slingerde een stofzuiger door de kamer,keuken,gang,bijkeuken. Haalde doekje over de wc en toen lekker aan het eten begonnen. Was zo klaar want op zaterdag eten we altijd patat. Puf om een rondje te wandelen had ik niet meer. Lekker aan de koffie/thee gegaan en aan de spijkerstofbeer gewerkt.

De schoondochter die hier twee weken gelogeerd heeft samen met haar eend is ook weer naar haar eigen huis vertrokken. Kreeg als bedankje nog een doos met gebak,lekker voor de zondag. De eend zullen de kinderen wel missen,dat beest werd de hele dag uit z’n kooi gehaald en vertroeteld. Soms was ik dat wel eens zat want dat beest poepte waar die liep. Maar goed,het was echt een koddig beestje. Hij is enorm gegroeid in die twee weken.

Voordat ze zaterdagavond vertrok nam ze bij de boer waar ze werkt nog een baal hooi mee voor de schapen. Die waren we vergeten te halen zaterdag en ik had niet veel meer. Omdat hij niet in de auto paste ging hij maar op dak mee,bekijks had ze wel?.

Van de week kreeg ik nog een telefoontje of ik nog een paar vachten wilden hebben. Eerst twijfelde ik nog ,heb al een aardig voorraadje staan. En m’n eigen schapen worden binnenkort ook geschoren. En in juni krijg ik nog 4 Bleu de maine-vachten. Nu maar hopen dat de spincursussen weer gaan lopen als alles weer voorbij is,dan gaat er wel en hoop wol doorheen. Maar ik heb toch maar ja gezegd tegen de boer en hij kwam ze met de trekker afgooien. Ben het nu aan het uitzoeken. Mooie wol hoor,geen spijt van.

Gisterenavond maakte ik in m’n uppie een rondje door Achterberg. Moest toch even een foto van die prachtige blauwe lucht maken die we de laatste tijd hebben. Dat is straks ook weer voorbij,helaas!

 

En nu ga ik de vlag maar eens uithangen,staat toch een beetje feestelijk. Ben lekker vroeg opgestaan, de wasmachine vol gestampt en de badkamer al lekker gesopt. Het is al half negen en m’n maag knort best. Tijd om aan tafel te gaan.