Het handwerkwinkeltje is op zaterdag 27 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei gesloten i.v.m vakantie.

Chester cake uit Ierland

Dit recept stond echt al twee jaar op m’n lijstje. Vraag me eigen af waarom het zo lang moest duren voordat hij een keer gemaakt werd. Maar vandaag was het dan eindelijk zover. Het recept ben ik een keer tegengekomen op internet bij ”Ohmyfoodness” Er zit cake in deze cake verwerkt. En zwarte Engelse thee. Daar kun je je eigen niets bij voorstellen. Heb het op Google opgezocht,maar in Ierland lijkt het nogal een lekkernij te zijn,waarvan het recept vaak geheim word gehouden. Toch zijn er ook daar veel verschillende versies te vinden. Maar een ding hebben ze gemeen: dat is de natte sponsige vulling. Bij de eerste hap had ik toch zo m’n bedenksels erover. Maar hoe meer ik ervan at(?),hoe lekkerder ik hem begon te vinden! Beetje kruidig van smaak en de laag glazuur maakt hem af. En de harde koeklaag boven en onder is ook echt lekker! Ga hem maar gauw proberen. Het is wel aardig wat werk hoor!

Beslag: 300 gram cake (gekocht of zelf gebakken)-235 ml Engelse thee(koud)-150 gram bloem- zakje bakpoeder-100 gram lichtbruine basterdsuiker-100 gram zachte roomboter- halve theelepel kaneel- 1/4 theelepel gemberpoeder- rasp van 1 citroen- 100 ml Golden Syrup of ahorn siroop- 150 ml melk- 1 groot ei losgeklopt.

Koeklaag: 75 gram koude roomboter- 50 gram lichtbruine basterdsuiker- half ei- 125 gram bloem.

Glazuur: 100 gram zachte roomboter- 250 gram poedersuiker- 1 theelepel vanille extract- 10 theelepels water.

 

Werkwijze

Verkruimel de vanillecake in een schaal en meng deze met de sterk gezette thee tot een papje. Zet even apart.

Maak nu het deeg voor de koeklagen. Meng boter,basterdsuiker,half ei en bloem tot een stevige soepele deegbal en leg het in de koelkast.

Verwarm de oven op 190 graden en vet een ronde springvorm of een vierkant bakblik in. Het vierkante bakblik staat in het recept aangegeven met de maten 26 bij 18 cm.

Maak het beslag voor de cake door het bakpoeder met de suiker te mengen. Voeg de roomboter toe en mix tot een smeuige massa. Voeg kaneel,gember en citroenrasp toe,even doorroeren. Voeg nu de golden syrup ,de melk en het ei toe en mix goed door. Mix daarna de bloem erdoor tot het een glad beslag is. Als laatste mix je het cake/theemengsel erdoor.

Verdeel het deeg in 2 stukken en rol een helft uit tot een dunne lap die in de vorm past. Leg de eerste laag in de bakvorm en giet daarboven op het beslag. Rol het andere stuk deeg uit en leg deze deeglap op het beslag en bak de taart een uur in het midden van de oven. Laat hem helemaal afkoelen voordat het glazuur er op gaat.

Mix voor het glazuur de poedersuiker door de roomboter en voeg de vanille extract en het water toe en maak er een glad papje van. Smeer er een dikke laag van op de taart en zet hem even een poosje in de koelkast zodat hij kan opstijven.

Succes en eet smakelijk!