Brood bakken,verjaardagen en Corsage,s

Woensdag 9 januari-2019

Vorige week eerst eens naar de Opticien geweest voor lenzen. Dat is al de tweede keer dat ik dat probeer. De eerste keer ging het niet geweldig en was ik het al gauw zat dat gepruts aan m’n ogen. Meestal heb ik gewoon maar een leesbril van de Hema of zo,maar ik merk dat ik hem toch wel steeds vaker pak. Hij staat de hele dag op m’n hoofd en als ik hem nodig heb laat ik hem even voor m’n ogen zakken,werkt ook niet perfect,maar ik krijg de kriebels van dat ding als ik hem de hele dag op m’n neus hebt staan. Vandaar de lenzen. Ogen even opnieuw doorgemeten,niks aan verandert met de vorige keer,dat viel dus weer mee. Lenzen mee naar huis gekregen,gelijk in gedaan,dat ging eigenlijk best totdat ze s’avonds weer uit moesten. Toen wist ik opeens weer waarom ik er de vorige keer zo’n hekel aan had. Kreeg die dingen zeer slecht uit,met als gevolg dat ik twee dagen met rode en pijnlijke ogen rondliep(zonder lenzen). Gisteren ging het beter,ze gingen zowaar in een keer uit,dat geeft weer moed. Toch moet ik zeggen dat ik best moe in het hoofd ben na een dag lenzen dragen,of je daar aan moet wennen,ik weet het niet,we houden nog even vol.

s’Middags even met Hessel schoenen wezen halen in Wageningen. In de derde winkel slaagde meneer pas,met flitsende lichten in de zolen,valt in ieder geval wel op in het donker. Haalde zelf even een nieuwe portemonnee,de oude had het begeven,zeker teveel open gegaan:-).

Donderdag ben ik weer aan het schilderen gegaan in de hobbykamer,vakantie voorbij en nog niet afgekregen. Ik kom er werkelijk niet aan toe om eraan te blijven staan. Nu nog 1 keer het plafond,was toch viezer dan ik dacht,en 1 keer het kozijn. Het schiet wel op nu,daar niet van,maar niet zo hard als het eigenlijk moest gaan. Mooi wordt het wel. Die avond gingen Rien en ik onverwachts uit eten. De jongste 4 mochten mee schaatsen met een broer en vriendin en gingen daarna wokken. De oudste 4 zaten weet ik niet waar,dus we hadden het huis leeg. Een hele goede reden om samen eens weg te gaan. We zijn bij Le Steak in Bennekom wezen eten,aaah,wat een luxe. Genieten van je eten,niemand hoeven te waarschuwen,niet hoeven haasten,geen omgegooide glazen melk hoeven op te ruimen,niet waarschuwen dat ze niet van tafel mogen lopen,of zitten te kibbelen. Heb echt genoten en hun ook.

Vrijdag ben ik even met Maureen samen naar Opheusden geweest,even borduurzijde halen voor de lampenkappen van vilt. We konden het natuurlijk niet laten om ook even bij Dorcas binnen te wippen. Scoorde daar nog 11 mooie gehaakte kleedjes voor 5 euro. Die mochten samen met een jurk die ik in de opruiming had gekocht in de wasmachine voor een verfbad. Ik had die jurk gekocht maar niet gezien dat de mouw verkleurd was,geen gezicht,niks meer aan te redden. Dan maar op deze manier. Van de kleedjes wil ik proberen een pellarine te maken. Dat zag ik een keer op Pinterest,lijk me wel leuk om dat een keer te proberen.

De zaterdag begon met een enorme strijk,die had ik eigenlijk een beetje laten verslonzen,pffff. Niet door heen te komen. Voelde wel lekker toen dat allemaal in de kast lag.

s’Middags was er een verjaardag in het zaaltje van een vrouw uit de kerk,was door het contact ook voor ons een gezellige middag/avond. Leuk om mensen die je niet ken eens even te spreken. Ondertussen kookte ik minestronesoep voor tussen de middag,en bakte kaas-uienbroodjes erbij. Dat eet lekker weg. Kookte een pan tomatensoep voor de zondag. Stofte de benedenverdieping,poetste de wc,keukenkastjes,bakte een”Drammer hage” zie recept.

Maandag kwart over 5 opgestaan en de douche eens fiks onderhanden genomen,een stel aparte wasjes gedraaid voordat de grote was aan de beurt kwam. Vaak heb je wel een trui of iets anders wat apart gewassen moet worden en als je niet oppast blijft dat elke keer leggen Dit keer een overgooier met vest,daarna een paar zijde sjaals en een deurmat en een paar mooie truien van de jongens.

Heb ook maar weer en poging gedaan om brood te bakken,ben naar molen de Vlijt geweest in Wageningen,die hebben heel veel soorten meel en granen. Kocht 5 kilo tarwebloem,5 kilo volkorenmeel ,een kilo speltmeel en een kilo speltbloem.

Bakte eerst een speltbrood,die lukte prima en was lekker,wel iets droger dan normaal brood. Ik bewaar het brood in canvas zakken. die heb ik vorig jaar een paar van genaaid,het staat gezellig en het blijft vers,de korst wordt ook niet zo snel zacht.

Daarna kwam er een tarwebrood aan de beurt,zelfs die lukte,zij het dat hij misschien iets te lang gerezen had,tijdens het bakken zakte hij iets in. Maar hij smaakte heerlijk. Vergat een foto te nemen toen hij klaar was.

Tijdens het rijzen kwam er een keukenla aan de beurt,die kon niet zo goed meer dicht,tijd voor opruiming dus.

De rode kool voor de jachtschotel werd gekookt,de hachee ervoor gemaakt,de piepers voor de aardappelpuree ook vast gekookt. Het is wel een bewerkelijke maaltijd maar daarna hoef je het maar even in de oven te schuiven en klaar is Kees. Ik maak dan altijd gelijk het gasstel en de aanrecht schoon,dan ben ik na het eten ook zo klaar.

Ruimde de klerenkast van de oudste op,werd je ook droevig van. Haalde een beste berg was van z’n kamer af,wanneer leren ze ooit om hun vieze was gelijk in de wasmand te gooien?. Deed ik volgens mij vroeger wel,haha. Nu ik de foto zit te bekijken zie ik pas weer dat de deur ontbreekt. Daar ben ik eigenlijk al zo aan gewend dat ik het niet eens meer zie.Waar die gebleven is? Geen idee,zal vast wel een keer te hard mee omgesprongen zijn.

Na het avondeten nog en paar spelletjes kat en muis op het dambord met de kinderen gedaan. Sommige spellen blijven leuk.

Deze week hebben we twee jarige. Hessel hoopt morgen 13 jaar te worden, Menno is afgelopen dinsdag 17 geworden en had dubbelfeest omdat hij s’middags ook slaagde voor z’n autorijbewijs,de eerste keer. wat een bofferd. Hij had belooft dat hij op chinees zou trakteren als hij geslaagd was,dus hadden wij s’avonds ook nog geluk. Met 13 man aan tafel was het een gezellige boel.

Die dag heb ik eerst twee slaapkamers onderhanden genomen, De hulp is 4 weken niet geweest,die heeft zelf ook een gezin,dus in de vakantie is het voor haar moeilijk om te komen. In die tussen tijd verschoon ik de bedden wel en de wc,af en toe een stofzuiger erdoor,maar echt alles op z’n kop zetten was de afgelopen tijd niet gebeurd. Heb maar vast een begin gemaakt,als ze volgende week komt schrikt ze d’r eigen naar als ik het zo laat liggen. Kun je niet maken hé !!!! Waste van 1 bed ook gelijk het dekbed en de onderlegger,alles weer lekker fris. s,Middags kwam oma op visite voor de verjaardag,en ondertussen dat we aan het kletsen waren vilt ik een corsage voor de workshops,die komen nog op de website te staan. En toen ze weg was nog maar gauw één. s’Avonds maakte ik ze af.

Vanmorgen versliep ik me eigen ook nog tot kwart voor 7,veel te laat. Maureen was al boos dat ik ze niet geroepen had om kwart over 6,want ze moest nog Engels leren. Daarna de vaart er maar in gezet want er zouden een paar vrouwen van de vrouwenvereniging uit Barendrecht komen. Die hopen in Mei met 50 vrouwen een corsage te komen vilten,en kwamen nu even wat dingen doorspreken. Had even appelflappen gebakken voor ze en lekker koffie geschonken. Ze hadden tenslotte ook een stevig ritje achter de rug. Wat is er dan lekkerder dan even bijkomen met koffie en wat lekkers,kleine moeite om te doen en de mensen genieten ervan. Het was een gezellige morgen.