Boekhouden en Breien

Dinsdag 21 januari-2020

Regelmatig wordt er gekscherende weg aan me gevraagd of er ook nog iets is wat ik NIET kan. Ja hoor,GENOEG!! Een daarvan is boekhouden. Toen manlief 24 jaar geleden voor z’n eigen begon als stratenmaker had ik bedacht dat ik voor m’n hardwerkende mannetje z’n boekhouding wel zou doen. Vol goede moed een paar avonden met hem achter de computer gezeten. Dat werd drie keer niks. Hij bleef maar uitleggen en ik snapte er maar geen klap van. Om ons gelukkige huwelijk te redden ben ik er maar gauw mee gestopt??. Vanaf die tijd ook niet meer geprobeerd.

Maar nu we de ‘Grebbestee’ en de Theeschenkerij hebben,moet ik er toch echt aan geloven. Een keer in de drie maanden moet alles naar de boekhouder. Dan bereid manlief me een paar dagen van te voren zachtjes voor dat ik alle inkomsten en de uitgave klaar moet hebben liggen. Dan begint het bij mij al te kriebelen en ik denk bij hem ook,want hij weet dat er altijd het een en ander niet klopt dankzij mijn slordigheid.

Als het dan zover is,natuurlijk net een avond voordat het weg moet,dan pak ik trots m’n uitgeprinte stapeltje rekeningen met de uitgave en geeft dat aan de baas. En dan komt het! Z’n wakend oog gaat over de papieren,dan kijkt hij over z’n brilletje en vraagt: Oke,en waar zijn de kassabonnen waar je boodschappen voor hebt gedaan voor de avond die klanten hier gehouden hebben. Dat moet je allemaal aan kunnen tonen. Dan grabbel ik m’n portemonnee na in de hoop dat er nog wat bonnetjes uitkomen. Helaas,sorry,weet toch zeker dat ik hem had. Diepe zucht en een speciale blik van manlief is dan het antwoord. Nu de opdracht gekregen om ALLE bonnetjes gelijk in een map te doen. En ook nog op volgorde van de datum,scheelt hem weer een hoop gezoek. Ga m’n best doen,het zal toch best een keer goed komen? Overigens als na een uur alles netjes klaar ligt voor de boekhouder dan is ons humeur weer op gewoon niveau hoor. En ik ben weer blij dat ik er drie maanden vanaf ben. Ach ja,ieder z’n talenten?.

Dat was het minst leuke werk van de week. De rest van de week was ik wel tevreden. Breide eerst de sokken van Rien af(dat kan z’n vrouw dan weer wel hé:-),daarna gelijk een sok voor Hidde opgezet en in 1 dag afgebreid. Dikke wol en maatje 35,dat gaat hard, de andere is op de helft en moet voor zaterdag klaar zijn.

De douche kreeg een grote beurt,zorgde dat de was op orde kwam,lapte de ramen buiten en deed nog honderd en één andere huishoudelijke klusjes. Maakte een begin met het rokje van Mirjam. Dat liep allemaal soepel en beloofde het kind als ze uit school zou komen dat hij af zou zijn. Maar ik maakte natuurlijk weer een stomme fout. Ze had hem gepast toen hij in elkaar geregen zat. Alleen de band was een beetje te wijd. Daar knip ik wel een stukje af dan,bracht het kind naar school,en ging verder aan haar rokje. Knipte een stukje van de band af op goed geluk,en ja hoor:te ver afgeknipt. Band te strak voor haar buik. Stom,stom,stom. Stukje natuurlijk al weggegooid. En in de winkel hadden ze het niet meer. Balen,dan moet er maar een zwart elastiek op. Staat ook wel leuk denk ik,maar die andere had de perfecte kleur.

Kind heel blij uit school: en mama,heb je m’n rokje af? Nee helaas,er ging wat mis. Zeg ze ook nog: geeft niks hoor Ma! Maar je zag de teleurstelling op het gezichtje.

s’Avonds aten we lekker bloemkoolschotel. Viel wel in goede aarde. Het makkelijke van een schotel vind ik altijd dat je na het eten gelijk klaar ben. Voor het eten alle pannen vast weg,aanrecht glad,scheelt een hoop werk.

Woensdagmorgen was er Bijbelstudie. Dat was ook weer fijn en goed zo met elkaar. Daarna croste ik gauw naar Rhenen naar de slager met m’n tupperwarebakken. Kon nog net voordat de school uitging. Het bevalt best zo die verse vleeswaren,stuk minder afval en erg lekker. Maar toch wel een stukje duurder,of ze eten gewoon meer omdat ze het zo lekker vinden.

Als je er op gaat letten dan zit werkelijk bijna overal plastic om. Belachelijk!! Zelfs om de komkommers. Nam op de markt ook losse rollen snoep mee voor de kerk. Ook dat komt dan duurder uit. Dus denk ik als je duurzaam wilt leven je,je het ook wat extra geld kost. Nou is het natuurlijk wel een verschil of je groot of klein gezin hebt. En moet je ook sommige dingen afwegen. Vanavond eten we witlof met ham en kaas uit de oven. Maar dan koop ik echt niet de dure ham van de slager daarvoor. Gewoon om de simpele reden dat je dat niet proeft. Dat vind ik dan weer zonde van het geld. Maar aan de andere kant heb je dan wel weer je plastic afval van de ham uit de supermarkt. Moeilijk hoor,keuzes maken.

Woensdagmiddag maakte ik een grote pan erwtensoep,dat lustte ze allemaal,heerlijk! Lekker met afbakbroodjes(ook weer plastic?). Had geen tijd om zelf broodjes te bakken.

Bracht de kinderen heen en weer naar vriendjes,daar is tenslotte ook de woensdagmiddag voor. Bakte tussendoor een schaal vol Amishkoekjes. Die doen het altijd erg goed. Als je het nog niet geprobeerd hebt moet je dat toch echt even doen. Ze zijn zo lekker.Het recept staat op de website.

Heb van de week ook nog veel achter het spinnewiel gezeten. Vrijdagmorgen kwam er een nieuwe cursiste en die wilde graag een spinnenwiel van me huren. Maar daar stond nog een klos op met grijze alpaca gesponnen. Die wilde ik graag klaar hebben voordat het wiel weg ging voor en paar weken. Heb een klos vol grijze merinowol gesponnen en dat samen met de alpaca getwijnd. Als je alleen alpaca zou gebruiken voor je draad dan gaat het breiwerk lubberen. Dit omdat er geen rek in de alpacahaar zit. Meng je het samen met een wolsoort dan is er niets aan de hand. Zijn mooie strengen geworden. 220 gram is het,en ik denk aardig wat meters want het is dun gesponnen,maar dat moet ik nog even gaan uittellen.

Twee keer kwamen er van de week mensen hun feest bespreken voor in de theeschenkerij. Erg leuk,allebei bekenden. En een stel voor het vieren van hun verjaardag. Die willen alleen de zaal huren. Ook prima.

Ging een middagje mee met Mirjam schoolzwemmen. Er gaat elke les een moeder mee om het ook een beetje in de gaten te houden en te helpen aankleden. En de kinderen genieten als hun moeder aan de beurt is.

En zaterdagmiddag was er weer de workshop voor het naaldvilte van een muisje. Het ging supergoed. Twee van de dames waren zelf een muizenhuis aan het maken en hadden tot nu toe gehaakte muizen daarvoor gemaakt. Nu kwamen ze hier, omdat het hun ook wel leuk leek om gevilte muisjes erin te hebben. Ze hadden de gehaakte ook meegenomen,echt,supergaaf!!

En de muisjes die ze op de workshop maakte waren ook goed gelukt. Een van de dames had op de gok s’morgens thuis nog wat kleertjes gehaakt voor de nieuwelingen?. Creatief hoor,geweldig.

Al met al een volle creatieve week geweest.