Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Boeken en cacaodoppen

Zaterdag 19 maart-2022

Van de week werd ik geappt of ik maandagavond weer op naailes kwam. Daar zat ik een keer in de twee weken op. Maar omdat ik het het afgelopen half jaar zo druk had met spincursussen geven, had ik de naailessen even stilgezet. Dus dacht ik dat m’n juffie me uitgeschreven had. Niet dus! Ze appte er nog bij dat ze op me rekende dus nu zit ik weer op naailes?. Wel gezellig hoor, en ook al doe ik er een poos over, maakt niet uit. Heb bij ‘Mooi goed’ in Kesteren een mooie oudroze linnen lap gekocht voor een overgooier. Patroon heb ik nog liggen van m’n vorige overgooier. Was er helemaal klaar voor. Alleen toen kreeg ‘juf’ corona en hoefde ik niet te gaan. Dan maar weer over 2 weken.

Niet dat ik de opeens vrije avond niet door ben gekomen want m’n vriendin appte of ik zin had om een bakkie te komen doen. Rien had er geen moeite mee dat ik weg ging( moet je af en toe even vragen hé), dus dat werden een paar gezellige uurtjes. Na het eten, we aten lekker gehaktschotel met spitskool,

moest ik eerst nog een pan verse tomatensoep koken voor de volgende dag want er zouden twee cursisten blijven eten omdat ze de hele dag op les kwamen. Nu gaat de tomatensoep in de AMC pannen en met de hoge druk deksel supersnel en het is echt verschrikkelijk lekker?.

En ik had Mirjam beloofd dat we nog even haar rokje zouden knippen zodat zij hem vast door kon lussen. Ze wil graag zelf proberen om een rokje te naaien, nou dat juich ik van harte toe. Laat ze het maar lekker proberen! Nadat het rokje geknipt was moest ik toch echt gaan want het was inmiddels alweer 8 uur en ik moest nog 20 minuten rijden. Had geen tijd meer om iets te bakken voor de volgende dag. Daarom de volgende dag vroeg opgestaan en eerst 2 schalen brownies gebakken. Een voorraadje voor in de vriezer en de rest kwam zo wel op. Om half 10 waren de dames er, één uit Lochem en de andere uit Frankrijk. Wat is het een leuke dag geworden. De kinderen had ik tussen de middag op school laten eten zodat ik m’n handen vrij had.

We genoten van de lunch tussen de middag.

Om half 5 vertrokken de dames weer en de Franse mevrouw kwam de volgende dag weer terug voor de volgende les. De andere dame zie ik b.l.e.w over twee weken terug. Die avond had ik ook nog les, dus de dag was erg lang dit keer. Maar ook dat verliep gezellig dus dan heb je het niet zo in de gaten dat je de hele dag bezig ben.

Voor de Franse mevrouw bestond de volgende dag uit het verven van wol en nog oefeningen met het spinnen. Het is erg veel informatie en praktijk zo in die twee dagen. Ze had de pap ook wel even op. Ze nam een tweedehands spinnewiel en handkaarden van me over en nu kan ze lekker thuis aan de slag. Dat de prijzen met alles omhoog gaan is bij de spinnenwielen ook wel te merken. Eerst kosten hij 658 euro, nu komt hij op 692 euro. Is gewoon even 34 euro duurder. Die dag verfde ik zelf ook weer mee om de voorraad aan te vullen. Blijft leuk! En woensdagavond had ik zelf van iemand les voor een andere techniek met het verven. Dat is de geel/roze lap zijde en dezelfde kleur wol links op de foto.

Was s’avonds om half 10 echt moe en kon amper warm worden. Gelukkig had ik de volgende dag echt niks voor overdag in de agenda staan, want ik zou eigenlijk nog een morgen les moeten geven maar het liep zo vlot dat het in twee dagen was gelukt. Kon er even bijgetankt worden met simpele huishoudelijke klusjes op m’n dooie gemakkie. En als ontspanning een uurtje naar de boekhandel ‘Zoutewelle’ in Ederveen. Zij heeft bij mij op spinles gezeten en ik had beloofd dat ik een keer bij haar in de winkel zou komen kijken. Dat was al weer bijna een jaar geleden denk ik. Hoog tijd om te gaan. Het is een knus boekenwinkeltje, waarbij je bij aankomst een lekker bak koffie/ thee aangeboden krijgt. Nou, dat kom je toch niet veel tegen zo’n hartelijk ontvangst. Ze hebben een groot assortiment nieuwe boeken maar ook een afdeling met tweedehandsboeken. Genoeg om een poosje heerlijk rond te snuffelen. Kocht een boek met heerlijke recepten om te bakken( hoe kan het anders hé), een boek van de amish over inmaken en ook allerlei recepten, en nog een boek over het volk op de Veluwe. En tweedehands het boek van Cornelis Lambregtse: In Zijn arm de lammeren. Maureen vond nog twee spannende boeken en tevreden over onze aankoop reden we weer terug naar huis.

Die avond moesten we weer naar kookcursus, les 3, en natuurlijk smaakte het weer lekker.

Als eerste een kom mosterdsoep, wel lekker maar zal hem zelf niet snel maken denk, wordt hier vast niet gewaardeerd.

 

toen een schaaltje pangangfile op een bedje van groente. Lekker!!

 

Een schaaltje nasi met gehakt. Erg lekker!!

 

Een schaaltje tagliatelle met rucola en garnalen. Lekker!!

Stukjes kip met chili/ketjapsaus. Verrukkelijk!!

En een stukje gebakken zalm. Erg lekker!!(geen foto)

En gelukkig zat ik nu niet zo vol als de vorige keer zodat we ook nog normaal konden slapen.

Vrijdag was een dagje voorbereiding voor de high tea van zaterdag voor 12 man. Had alvast wat dingen in het voren gebakken. Rien en Menno waren een dag thuis aan de gang. Hij had 10 zakken met cacaodoppen besteld voor tussen de planten in de tuin. Als het goed is hoef je dan bijna geen onkruid meer te plukken en het houdt de grond vochtig. Ze zijn er wel een tijdje zoet mee geweest voordat een groot stuk tuin bestrooit was. Het is een laag van een dikke 5 cm wat je erop gooit. Tot half drie waren ze bezig en toen riepen er weer ander klussen. Nu moet de voortuin nog en de tuin bij de vakantiehuizen. Het ziet er wel netjes uit zo.

Zelf ging ik de miniknotwilgen bij de parkeerplaats snoeien en ik weet niet beter of de takken van een knotwilg moet je gewoon radicaal tot op de stam afknippen. Had er al twee gedaan toen ik toch maar even goedkeuring aan manlief vroeg. Z’n gezichtsuitdrukking spiegelde z’n gedachte. Soms hoeft er niks gezegd te worden om iets te begrijpen hé?. Hij zei dat hij er een mooi bolletje op zou hebben laten staan. Helaas te laat, zal best wel weer aangroeien. Het ziet er inderdaad een beetje lullig uit?.

Vanmorgen vroeg aan de gang gegaan om het huis op orde te krijgen. De was had ik gisteren al allemaal weggewerkt. Om 12 uur arriveerde dames voor de high tea. Het waren er 4 minder dan er gereserveerd hadden. Er waren er een paar ziek geworden. De hapjes kwamen wel op, dat was het probleem niet. Deed samen met de hulp de hapjes klaar maken, eerst een schaal hartig

en daarna een schaal zoet

Nadat de dames vertrokken waren gingen Rien en ik even bij Maureen kijken. Ze werkt sinds kort op zaterdag bij het tuincentrum hier om de hoek. Ben blij dat ze een baantje voor de hele dag heeft. Ze worden te groot om thuis te hangen. Pikte op de terugweg het gebak langs bij de bakker voor het gezelschap in de theeschenkerij vanavond. Zelf kon ik niet bedienen want m’n moeder is jarig en dan kun je niet maken om niet te gaan. 74 jaar is ze geworden. Gelukkig stond een vriendin voor me klaar en kan ik het met een gerust hart aan haar overlaten, wetend dat het goed gaat komen.