Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Bijna vakantie

Donderdag 4 juli-2024

Eerst maar even melden dat de datums voor de cursus fair isle breien op de website staan. Dus als je zin hebt: welkom!

Het vlas wat ik gezaaid had staat er erg pierig bij. Misschien een te nat jaar ervoor, geen idee.  Wel jammer want nu had ik net het geluk dat ik een handbraak kon kopen. Die heeft de houtdraaier nagemaakt van een originele. Gaaf dingetje hoor, werkt goed! Nu is hij nog bezig om een houten zwingelplank en een houten mes te maken waar mee het vlas gezwingeld kan worden. Dan heb ik alleen nog maar een hekel nodig en dan is het gereedschap voor vlas verwerken compleet. Dan moet het natuurlijk wel groeien.

Maar zo slecht al het vlas ervoor staat, zo mooi staat de rest van de tuin erbij. Daar is het echt een oppepper voor geweest al die regen. Hier een paar foto’s van leuke doorkijkhoekjes in de tuin.

De lelie’s staan ook weer mooi in bloei

Heb me ook nog een week vergist, ik dacht dat de jongste kinderen eind volgende week pas vakantie kregen maar dat was dus vandaag al. Ze hebben de toets-week achter de rug dus dan is het vakantie. Hun blij, ik eigenlijk nog niet echt want er ligt nog zat werk wat ik eigenlijk heel graag voor de vakantie af had gehad. Maar het is niet anders, dan helpen ze maar een handje mee. Maureen heeft dinsdagavond de diploma-uitreiking gehad. Was een gezellige avond op school. Voelt ook wel weer een beetje weemoedig nu ze een opleiding gaat volgen op het Hoornbeeck college in Amersfoort. Op weg naar de volwassenheid. Maandagmorgen moesten we daar op intake gesprek komen. Om 10 uur al, dus dat was opschieten op de maandagmorgen. M’n haakwerk zat nog in de tas van een vorig bezoekje ergens en dat haalde ik er maar uit met de gedachte dat ik het toch niet nodig zou hebben met de intake. Maar wat denk je: moeders mocht nog niet eens mee naar binnen, ze moest alleen mee met de beste man. En daar zat moeders dan, op een harde bank in de gang zonder handwerkje😥. Aardig was dat er een leraar een bakje thee kwam brengen, werd gewaardeerd! Na een half uur was ze weer terug, en wij na een drie kwartier weer thuis. Maar dan is je hele morgen al weg en kun je niet meer op gang komen. En dat nog wel op maandag.

Ondertussen dat wij weg waren was de schoonmaakster in een huisje bezig om het weer netjes te maken voor de gasten die s’middags zouden arriveren. De wasmachine draaide ook wel door toen ik weg was. En zo rommelde we de dag maar door, kookte een pan bieten, niemand keek blij maar ik vond het heerlijk! En dinsdag lekker spinazie, woensdag ”op advies van het personeel van de slager” gepaneerde kipsnitzels met krieltjes en groenvoer en lekker eigengemaakte appelmoes uit de diepvries. Dat het nog half bevroren was maakte niet uit. Zo ontstond het idee om eens een keer appelmoes-ijsjes te maken. Misschien best lekker😀. Val ook niet mee om iedere avond te verzinnen wat je moet eten, vooral als ze nog wel eens fiks kunnen zeuren. Vandaag wist ik het ook niet en toen ik op de markt stond en de lekkere snijbonen zag, kwam het idee in me op om er een schotel van te maken. Verse krieltjes erbij gekocht. Voorgekookt met schil, daarna gebakken, gerookte spekblokjes, uien en kipfilet in een pan gebakken. Snijbonen in kleine stukjes gesneden en gekookt. Alles samen gehutselt en in een schaal gedaan. En het was lekker hoor, op een paar zemels na maar je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken.

Vorige week moest ik voor de laatste keer terug komen bij de cardioloog. Werd een hartfilmpje gemaakt, Alles was gelukkig  goed, de hartspier niet beschadigt, alleen de uitslag van het bloed prikken 3 weken terug was een erfelijke cholesterol. Dus daar moest ik op blijven letten en een pil voor slikken. Ze vroeg hoe ik me voelde, nou in principe best, maar zo slepend moe. Ze blikte in de computer en zag dat ik nog een medicijn slikte wat niet meer nodig was. Dat was een hartremmer en dat maakte dat je niet vooruit was te branden. Die mocht ik afbouwen en is inmiddels gestopt. Allemaal rotzooi wat je slikt. Maar moet wel nog 4 soorten blijven slikken.

Ik heb me toch een lijst met klussen liggen die in de vakantie moeten gebeuren. Echt, het is hoogtijd dat ik eens grondig door de kasten en het huis ga. Door de drukte veel blijven liggen. Ik ben dringend op zoek naar een huishoudelijke hulp voor elke week, eentje die zelfstandig kan werken, dus als jullie iemand weten!! Maar ik heb van de week vast een begin gemaakt hoor, een la in de keuken was het 1e aan de beurt. Een zwijnenstal. Heel veel losse muntjes van de kaasboer op de markt, die heeft Hidde even voor me zitten tellen. 15 kokertjes met 50 muntjes vol. Maar na een half uurtje herkende je de la niet meer terug. Zie je wel: wat je aanpakt valt mee, wat je uitstelt weegt zwaar. Tegeltjes wijsheid van m’n mams. En vandaag had ik 2 kilo kaas gratis op de markt tegen ruil van de muntjes. Toch niet voor niks gespaard.

Zelfs de 15 jaar oude droppot moest er aan geloven Daar zaten zoveel deuken in en de deksel kapot, kortom rijp voor de prullenbak. Kwam een gezellig klein blikje voor in de plaats. De meeste hier in huis zijn gek op drop. Dus dat blikje is altijd gevuld, en anders zorgen ze daar zelf wel voor.

Lessen heb ik nu voorlopig niet meer, de eerste cursussen beginnen de 2e week van september pas weer. Dus vanaf volgende week heb ik een paar dagen vrij. Het winkeltje is wel gewoon open, dat sluit 7 augustus en gaat 30 augustus weer open. Dat is op vrijdag. Normaal gesproken zou ik woensdag de 28e weer open gaan maar dan sta ik b.l.e.w op de Vlegeldag in Bennekom. En aankomende zaterdag op de markt van de vleeskeuring (dikbilkoeien)  hier in Achterberg. Ook altijd gezellig hoor, hoop bekende. En doordat er iemand anders in m’n winkeltje wilde staan kon ik daarheen. Anders had ik het niet gedaan. Wil graag dat de mensen er op kunnen vertrouwen dat hij ook echt geopend is op de openingstijden. En niet voor elk wissewasje op slot is. Dat is voor niemand fijn! Heb nog aardig wat beurzen in het verschiet D.V: volgende week 11, 12 en 13 juli op de Poederooijse dagen, 28 augustus Vlegeldag Bennekom, 5 oktober Dag van de wol, 19 oktober Wildfair bij de Lunterse boer, 29,30 en 31 oktober familiedagen Gorinchem, 27 november Boeren winterfair bij de Schutse. En van de week kwam er nog de vraag of ik op 26 september op een vrouwenavond( van een koor) een presentatie wilde houden over wol en wat we er allemaal mee doen, en daar dan ook een ”’winkeltje” te maken waar de dames kunnen kopen en een deel van de opbrengst voor het koor. Toen ik hoorde dat het voor 100 dames was moest ik wel even slikken, 100 DAMES🤪🤪. Help, durf ik dat wel om voor zoveel mensen m’n verhaal te gaan doen?  Ik ben wel een makkelijke kletser hoor, voel zelden een drempel om tegen iemand te praten, maar nu staren er wel 100 paar ogen jou aan hé. Je zou er acuut van gaan stotteren😂.