Bijna klaar met verbouwing

Vrijdag 17 december

Vorige week hadden we een paar zieke. Dat had ik in het laatste blogje al verteld. Hidde was de eerste, duurde 1 dag. Mirjam en Maureen de volgende twee, duurde 2 dagen. Overgeven en koorts. Daarna was ikzelf het haasje. Ook overgeven en rillerig, duurde anderhalve dag, toen was het weer over. Maar ondertussen was wel de hele week voorbij. Een week waarin er toch wel veel werk lag te wachten. Mirjam zou in principe donderdag weer naar school gaan toen ik die ochtend ziek opstond. ”Ik blijf wel thuis om jou te helpen mama” zei ze. Eerst twijfelde ik nog maar bij nader inzien vond ik het toch wel fijn dat ze wat klusjes voor me deed. En natuurlijk erg lief aangeboden, want ze gaat graag naar school. Al hoorde ik ze ‘s avonds wel tegen haar zus zeggen dat ze nu lekker de toets op school niet hoefde te maken. Dus twijfelde ik daarna een beetje of ze uit liefde voor mij thuis bleef of…..?! Dat zullen we maar in het midden laten. Het is een handig dametje dus ik had er echt wat aan. M’n vader ging even voor me naar de markt, kookte voor het avondeten een pan boerenkool, lekker makkelijk. Had geen zin en puf om lang in de keuken te staan.

De volgende ochtend was ik nog best gammel, maar ik kon niet zielig gaan lopen doen want de timmerman kwam de keuken afmaken. Dan ga ik niet afbellen dat ik niet lekker ben( wel getest hoor). Hij was aan het zagen en boren en ik heb lekker in het atelier aan m’n vilte rok zitten werken en ondertussen een preek teruggeluisterd die nog op het lijstje stond. De rok is bijna klaar, ik heb amper tijd om te handwerken de laatste 2 weken met allemaal mensen over de vloer. Maar elke keer een stukje maakt ook een rok. Heb hem nog twee keer overgeverfd voordat ik de kleur mooi vond. Daar was hij ook weer iets door gekrompen en moest goed m’n best doen om hem weer op te rekken tot de juiste maat. Het borduren op de rok is nu bijna klaar. Heb er een cabuchon op gemaakt. Dat is een glazen rondje of ovaal, je borduurt wat op de rok, legt de cabuchon erop en dan moet je daar weer een rand omheen borduren zodat hij er niet meer uit kan vallen. Ben je wel een paar uurtjes zoet mee, maar het staat wel mooi.

Rien heeft zaterdag achter de schouw getegeld. Spaanse witjes, staat mooi warm. Ben achteraf toch blij dat we geen friese witjes gekozen hebben ,was denk ik te wit geweest.

De monteur van Borretti is geweest om het fornuis na 20 jaar een grote apk-beurt te geven. Een ovenknop werkte niet meer, de gasbranders haperde vaak en de lamp van een van de ovens was kapot. Nu doet alles het weer voor 100 procent, heerlijk! Hoop dat hij weer 10 jaar meekan.

En afgelopen maandag is de schilder gekomen tot vanmiddag toe. Wat heeft die jongeman een werk verzet in die paar dagen. Er zat enorm veel plamuur/kit/schuur/schilderwerk in de keuken.

En het is een oud huis, dat is altijd extra werk. Maar hij heeft het zo netjes gedaan, maandag komt hij nog terug om het plafond af te maken, de laatste paar latjes van het keukenblok groen maken en dan is het KLAAR?. Was wel een gezellige week hoor want de schilder is een bekende, een vriend van onze oudste zoon, dus lekker vertrouwt, altijd in voor een babbeltje en hij zingt onder z’n werk. Nou, hoe gezellig kun je het hebben?.

Ik had van hem een kleurenwaaier gekregen om verf voor de muren en kozijnen uit te zoeken. Maar dat is altijd best een gok vanaf zo’n klein kaartje. En ik wilde geen witte muren, ik ben echt een mens van kleur, kan me niet bont genoeg zijn. Dit keer hebben we het plafond wel gebroken wit gehouden, anders werd het wel heel donker. De kleur van de keuken was best moeilijk om te combineren met een andere kleur. Heb het er op gegokt: groengrijze muren en een tint lichtere kozijnen. Hij had het boven de aanrecht vast erop gesmeerd om te kijken of het mooi stond. Maar het was al schemerig buiten en bij lamplicht geeft het altijd een vertekend beeld. Dus wist ik eigenlijk ook niet of ik het wel wat vond. De volgende morgen bij daglicht leek het al weer anders en begon ik het langzaamaan mooi te vinden. En nu vind ik het prachtig.

De bedstee in de keuken was eerst donkergroen aan de buitenkant en rood aan de binnenkant. Dat was al 20 jaar zo dus nu was het tijd voor een ander kleurtje. Ossenbloedrood aan de buitenkant en de kleur van de muren aan de binnenkant. Gewaagd, maar wel heel mooi geworden. Het voordeel van een oude boerderij is dat je veel kleur kan gebruiken, past bij het soort huis. Alle kleuren die je op de foto ziet zijn in het echt minder fel hoor, ik krijg de juiste kleur gewoon niet op de foto gezet.

De timmerman kwam dinsdagavond de plinten zetten zodat de schilder ze de volgende dag gelijk mee kon pakken. Hij hing een nieuwe deur in de meterkast, in de oude deur zaten wel duizend gaatjes van de dartpijlen als ze weer eens naast het dartbord gooiden. Die kon natuurlijk niet blijven zitten als de rest van de keuken nu zo mooi is. Hij werkte ook gelijk aan de zijkant van de meterkast de schrootjes weg, scheelt weer veel randjes afstoffen en kon dat ook gelijk mee geverfd worden.

Een vriend van Rien jr maakte een tafelpoot van staal voor het ronde tafelblad die donderdag binnen komt. De loodgieter komt volgende week een extra verwarming plaatsen, er hangt maar 1 cv in de keuken en hij krijgt het niet warm gestookt in de winter. Een optie was om er nog één bij te plaatsen maar ik vind het toch van die foeilelijke dingen. Nu kwam de loodgieter met het idee om een kickspace onder het fornuis te plaatsen, die staat op pootjes en daar is ongeveer 10 cm ruimte onder. Dus je kunt hem niet zien. De kickspace sluit je ook aan op de cv en dan blaast hij warme lucht over de vloer. Schijnt goed te werken, ben benieuwd. En dan kunnen we eindelijk schoon gaan maken en hopen we met de kerst weer in de keuken te kunnen eten.

Vanmorgen kwamen ze van Ouwehands dierenpark om de wilgen langs de parkeerplaatsen te snoeien. Dat willen ze graag voor de olifanten en giraffes hebben. Komen ze gratis doen en wij zijn er weer mee gematst. Kan nu weer 100 meter verder de straat in kijken. Niet dat ik dat belangrijk vind, want ik vind het heerlijk als alles begroeid is, maar het was drie jaar niet gebeurd en de takken waren wel erg hoog geworden.

Moet je kijken wat lollig: de kippen genieten van de laatste appels uit de boom.