Banoffee

Zaterdag 19 januari-2019

Voor m’n verjaardag kreeg ik van een vriendin en haar dochter een prachtig receptenboek van Rudolph’s bakery. Het zijn allemaal recepten om te bakken en het water loopt je al in de mond bij het zien van de foto,s. Deze Banoffee stond als eerste op het lijstje. Afgelopen donderdagavond hadden we breiclub,dat was een mooie gelegenheid om hem eens uit te proberen. Kon de rest gelijk hun oordeel geven. Het is best wat werk maar hij is wel leuk om te maken. In de eerste instantie vond ik de bodem niet zo lekker. Die word gemaakt met zonnebloemolie i.p.v met boter. Maar dat kon ook komen omdat ik me eigen van tevoren al misselijk had gegeten aan de toffeesaus die ik ervoor gemaakt had. De mening van de dames van de breiclub was verdeeld. Het merendeel vond hem heerlijk en de rest dacht dat als we de olie zouden vervangen door boter,hij is dan luchtiger, dat dat lekkerder zou zijn. Over de vulling waren ze het allemaal eens,die was ondanks dat het machtig is,heel lekker. De kok(Rudolph) zelf geeft aan dat het een geweldige combinatie is. Misschien ben ik geen fijnproever. Ik moet wel zeggen dat ik de volgende dag toen m’n maag weer normaal was,nog een klein stukje hebt geprobeerd en de bodem toen eigenlijk best lekker vond. Probeer het zelf maar eens.

Banancake:

400 gram bananen(zonder schil gewogen)-4 eieren-225 ml zonnebloemolie-300 gram suiker-240 gram bloem-7 gram bakpoeder-mespuntje zout-mespuntje kaneel.

Verwarm de oven voor op 190° C. Snijd de helft van de bananen in plakjes en verdeel ze over de bodem van een grote ingevette ronde ovenschaal,prak de rest van de overige banaan fijn. Meng de fijngeprakte banaan met de eieren en de zonnebloemolie. Meng in een andere kom de suiker met de bloem,bakpoeder,kaneel en het zout. Meng dit met het bananenmengsel tot een gladde massa. Schep het beslag in de ovenschaal. Bak de cake in circa 25 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.

Toffeesaus:

300 gram suiker-200 ml slagroom-150 gram roomboter-mespuntje zout.

Karamelliseer de suiker(suiker in een droge pan al roerend laten smelten tot een diepgoude kleur).Breng in een andere pan de slagroom aan de kook. Schenk de room bij de karamel(pas op,erg heet) en kook tot de karamel is opgelost. Roer goed door tot een gladde saus,neem de pan van het vuur en roer de roomboter erdoor. En voeg een klein mespuntje zout toe. Laat de toffeesaus afkoelen.

Garnering:

700 ml slagroom- 1 reep pure of melkchocola-2 bananen.

Klop de slagroom stijf. Schep de helft van de afgekoelde toffeesaus door de opgeklopte slagroom. Verdeel de toffeeroom over de bananencake. Schaaf de chocoladekrullen en verdeel deze over de taart. Beleg met plakjes banaan. Garneer de cake met de overgebleven toffeesaus.

Zelf heb ik niet alle toffeesaus voor de garnering gebruikt,het was best veel.