Bankstel en takken

Zaterdag 11 september 2021

Dinsdag ben ik op pad geweest om een nieuw bankstel te kopen. Ons huidige bankstel hadden we voor 3 jaar terug via marktplaats tweedehands gekocht. Maar daar heb ik vanaf de eerste dag al spijt van gehad. Hij zit te laag, is te lomp voor onze kamer en de dames halen hun panty er elke keer aan open door het ruwe leer. En daar komt nog eens bij dat dat kreng loeizwaar is, zodat ik als ik de ramen wil zemen dat ding amper aan de kant geschoven krijg. Maar ja, je gaat ook niet gelijk een ander aanschaffen en helaas is dat ding niet kapot te krijgen. Nu had ik voor m’n verjaardag een leuk geldbedrag gekregen waarvoor ik een fauteuil wilde kopen. Zat nog hardop te bedenken wat voor kleur het moest worden zodat het een beetje bij het bankstel zou passen. Waarop manlief antwoorde dat ik maar een nieuw bankstel moest gaan kopen dan kon ik er gelijk m’n fauteuil bij aanpassen. Nou, dat hoefde hij geen twee keer te zeggen. Vroeg nog of hij zin had om mee te gaan maar dat was niet het geval. ‘Nee hoor, je zoekt maar wat uit, we hebben toch dezelfde smaak’. Ben naar een meubelzaak in Opheusden gereden en ondertussen zitten bedenken wat nou het verstandigste was: stof of leer met al die stratenmakers in huis. Maar volgens de dame die me hielp maakt dat tegenwoordig niet veel meer uit. Er zijn zulke sterke stoffen dat er weinig slijtage is en als we wilden konden we het laten impregneren zodat de stof geen vuil op neemt. Toen was het gauw beslist. Een bankstel van stof. Heb niet lang hoeven rondkijken. Met 10 minuten was het beslist. Alleen de kleur moest anders. Hij stond er in het donkergrijs, wel heel mooi, maar ik had bij de ingang een bank zien staan met donkergroene velours stof, zo mooi?. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Kocht een twee en een drie zitbank en twee fauteuils erbij in die kleur.

En toen kwam ik nog een mooi stoeltje tegen wat ik van m’n verjaardagsgeld kocht. Ook die moest in een andere kleur. Hij stond er in het warm geel maar wordt nu bekleed met een beetje terracottakleur, ook velours stof.

Als ik alles geïmpregneerd wilde hebben kwam er 50 euro per zitting bij.

Wel weer een paar honderd euro duurder maar wel het behoud van je bank en 5 jaar garantie erbij. Heb het maar gedaan. Kreeg er nog een leuke korting afgepraat en een paar kussens cadeau. Toch weer meegenomen moet je maar denken.

Alleen is de levertijd 12 tot 14 weken. Dus ze hoopte dat hij voor het eind van het jaar binnen was. Hebben we iets om naar uit te kijken.

Nu de vakantie voorbij is zijn de cursussen ook weer volop aan de gang. Had dinsdagavond de eerste les weer. Vond het weer heerlijk om er mee te beginnen. Donderdagmorgen nog twee nieuwe dames en donderdagavond een ouder echtpaar die op spinles kwamen. Zit er weer volop in.

In de tuin had de ontwerpster om het terras een stel palen bedacht en een rij eikenbladhortensia’s. Nu had ik om die palen een zakje met lathyrus gezaaid, daar was ik al heel laat mee en nu komen ze pas op. Weet niet of dat nog wat gaat worden. Maar ondertussen zaten we nog steeds met die kale palen. Heb er nu maar 4 mandjes aan vast geknoopt, een jampotje met water erin gedaan en verse bloemen erin gezet. Zo lijkt het toch nog wat.

Met de zonnebloemen zaaien was ik ook vrij laat maar dat zijn toch nog grote reuzen geworden.

Kreeg vorige week een verzoek of ik een high tea kon verzorgen met een creatief uurtje erbij. Ze hadden de tijd van 9 uur tot half twaalf want dan moest er één weg om de kinderen van school te halen. Bedacht eerst iets kleins om te vilten maar omdat ze al een keer gevilt had wilde ze nu iets anders. Ik moest maar wat verzinnen van haar. Nou, daar sta je dan. Verzin maar eens wat voor een bepaalde prijs en wat maar een uurtje mag duren. Het werd een bloemstukje. Gebruikte een rondje oase, knipte allemaal stokjes van de takken van de leilinde, maakte een rondje door de tuin en knipte allerlei bloemetjes, lampion erin, mooi ruw touw erom heen en klaar was het. Is een schattig stukje geworden. Gaf wel enige voorbereiding doordat alle stokjes op maat geknipt moest worden, maar als ze dat zelf moesten doen ging er teveel tijd in zitten.

De dames waren er om kwart over 9 en met het koffiedrinken erbij begonnen we pas om kwart voor 10 met het bloemstukje.

Nadat ze daar mee klaar waren wilde ze buiten de high tea nuttigen. Dekte daar de tafel, serveerde eerst de soep met kruidenstokbrood, ondertussen kon ik de hartige hapjes klaarmaken.

Daarna werden de zoete hapjes klaargemaakt

Nadat iedereen vertrokken was mocht de rommel opgeruimd worden, kwamen de kinderen uit school, ontving de nieuwe gasten, kreeg klanten, en m’n ouders kwamen nog op verjaardagvisite. Kookte een pan met schelpjes en verse bolognesesaus. We moesten eigenlijk nog naar Veenendaal om de broek van het pak van Rien op te halen maar daar hadden we allebei geen puf meer voor. Volgende week maar een keer.

En er ligt voor de komende dagen/weken nog een beste klus te wachten. 5 enorme takkenbossen van de gesnoeide 7 leilindes van vorig jaar moeten geknipt worden tot kleine takkenbosje voor aanmaakhout voor de kachel. Nou, het moet niet, het mag! Ik doe het me eigen tenslotte zelf aan. Maar het is gewoon zo makkelijk als je dat voor het grijpen hebt om de kachel aan te maken en de oude takken doen nog dienst.

Voor een tijd terug kon ik een enorm oud weefgetouw kopen, maar vond hem veel te duur. Nu wil de mevrouw hem toch perse kwijt en mag hij goedkoper. Het is een oud getouw met van die zware houten balken, echt mooi, en de ruimte heb ik er wel voor. Maar eerst moet ik aan m’n weefjuf vragen of dat ding te hanteren is want anders begin ik er niet aan.

Heb er al moeite mee om m’n huidige geleende kleine weefgetouw op te zetten. Moet ik echt eerst een paar keer gedaan hebben voordat dat blijft hangen in m’n hoofd. Laat staan dat ik zo’n joekel van een weefgetouw op moet zetten?. Moeten er nog wel wat maandjes weefervaring opgedaan worden.