Appel-kruimeltaart

Vrijdag 29 juni-2018

Ik heb vandaag deze taart gebakken omdat manlief jarig is. Nee,het is niet de enigste taart voor vandaag. Er staat ook al een kwarktaart en een monchoutaart klaar.Deze appel-kruimeltaart is erg lekker en niet moeilijk om te maken. Oven voorverwarmen op 160 graden.

Voor het deeg:

200 gram bloem-6 gram bakpoeder-110 gram basterdsuiker-80 gram roomboter-halve theelepel kaneel-halve theelepel zout-1/4 dl melk.

Om te bestrooien:

150 gram bloem-125 gram basterdsuiker-110 gram roomboter.

Voor de vulling:

6 appels in stukjes-3 eetlepels rozijnen-3 theelepels kaneel-100 gram donkerbruine basterdsuiker-half los geklopt ei-2 eetlepels bloem.

Maak van de ingredienten voor het deeg een soepele deegbal en leg deze even een half uurtje in de koelkast.

Appels in stukjes snijden en de gewelde rozijnen,suiker en kaneel erdoor doen. Dan strooi je de bloem eroverheen en het halve ei. Dit alles goed mengen. Het deeg uitrollen tot een lap van een krappe centimeter dik en in een ingevette vorm doen. Ikzelf strooi altijd wat paneermeel over de deegbodem,voor het vocht van de appels vast te houden. Wordt de bodem niet zo nat.

Nu doe je de ingredienten voor het strooisel in een ruime bak,boter in kleine stukjes snijden en met je vingertoppen of en vork net zolang blijven roeren tot er een kruimelige massa ontstaat.

Vul de met deeg beklede vorm met het appelmengsel,druk en beetje aan en bestrooi dan de bovenkant helemaal met het strooisel,de zijranden iets aandrukken.

 

Bak de appeltaart in een uurtje af,als de bovenkant al te donker wordt dek je hem de laatste baktijd even af met aluminiumfolie.

Zelf zet ik hem de laatste 5 minuten op alleen de onderwarmte,krijg je een stevigere bodem van.