amish kaneelbroodjes

18 mei-2018

Hier een heerlijk recept van de amish. Het is wel even werk,maar dan heb je ook wat. Kunnen we er een beetje inkomen wat die vrouwen en mannen daar dagelijks voor werk verzetten. Ik zou er dolgraag eens een poosje bivakkeren. Rien denkt dat ik dat niet volhoudt daar,nou vadertje,ik zou het er niet op gokken om je vrouw er heen te sturen. Zou me eigen daar heel goed thuis voelen denk ik. Buiten het feit om dat ik m’n gezin niet kan missen natuurlijk. We zijn afgelopen september een weekje in Schotland geweest,gekregen voor ons 25 jarig huwelijk,wat een feest.Meestal kom ik niet verder als 10 kilometer buiten m’n eigen dorp,dus jullie begrijpen dat dit een wereldreis voor mij was. Het was geweldig,wat een schitterend land,zo ruig,zo puur. Alleen dat links rijden daar,verschrikkelijk. We hadden daar een auto gehuurd,manlief was chauffeur en ik leverde commentaar. dat ging maar 2 dagen goed;) . Maar buiten dat om was het een heerlijke vakantie. We konden met een gerust hart vertrekken, opa en oma kwamen een week in huis. De oudste kinderen die het geregeld hadden ,hadden ook de oppas al geregeld dachten ze: de oudste 4 zonen wilden alleen thuis blijven en de jongste 4 hadden ze bij de opa en oma,s bedacht. Nou ,ik geloof dat we dan niet gegaan waren,als de kat van huis is……,pfff. Het was ook weer heerlijk om thuis te komen ,je mist je kinderen echt,ook al denk je af en toe:wat heerlijk dat ze even weg zijn,ze zijn onmisbaar.

Nu het recept:

2 pakjes gedroogde gist–120 ml melk(bijna aan de kook brengen,en daarna af laten koelen)–120 ml lauw water–100 gr suiker–7 gr zout–120 gr gesmolten roomboter–600/650 gr bloem–2 eieren

Alles in de broodbakmachine doen en dan ong. 25/30 minuten laten kneden(of met de hand)

In een grote kom doen,afdekken en laten rijzen tot het verdubbeld is(ong. 1 uur)

Dan de oven vast voorverwarmen op 190 graden.

Deeg even doorkneden en uitrollen tot een rechthoekige lap van ongeveer 1/1,5 centimeter dik.

Royaal insmeren met een laag roomboter,dan kwistig suiker er over strooien,en dan een lekkere laag kaneel er over heen strooien.

Het deeg oprollen,te beginnen aan de brede kant,tot een lange rol.

Dan in plakken snijden van ongeveer 3 centimeter,en op een ingevette bakplaat leggen.

Laat dit onder een doek nog een dik half uur rijzen.

Bak ze in het midden van de oven 15-20 minuten lichtbruin.

Als ze uit de oven komen even de bovenkant insmeren met een kwastje boter.

Als je vragen hebt over een recept,mag je me altijd mailen.

Eetsmakelijk