Allerlei werkzaamheden

Zaterdag 13 november-2021

Ik heb vorige week een droogoventje gekocht bij bol.com. Daar zat ik al langer over na te denken en nu toch maar de knoop doorgehakt. Leuk om je eigen thee te drogen en voor van alles en nog wat uit de tuin. Begon zaterdag met het drogen van de laurierblaadjes uit de tuin. Had hem denk ik te warm gezet want na afloop leek het meer op het dode blad van de beuk dat buiten onder de heg ligt dan op laurier . Droogde citroenmelisse en rozenblaadjes. Dat ging wel goed. Zit geen beschrijving bij van hoelang iets moet. Wordt oefenen!

Knipte gelijk een paar bosjes tijm voor de tijmsiroop. Kreeg daarvan 2 flesje siroop. De ene ging naar zuslief die langs kwam en de ander staat in de koelkast voor eigen gebruik. Wil er nog een stel bijmaken, zijn leuke cadeautjes en het smaakt heerlijk, en het is makkelijk en leuk om te maken. Het recept staat bij de bakrecepten op deze website.

Omdat ik de zaterdag niet gewassen had stonden er maandag hele volle manden te wachten. Draaide die dag 10 wasmachines vol, de laatste gingen er s’avonds om 9 uur in, dat waren 2 wasmachines met linnengoed. De droogrekken hingen overvol, maar de manden waren leeg.

Om kwart voor 9 belde een zoon of ik even beleg kon brengen op z’n werk, dat was hij vergeten. Gelukkig was het 10 minuten verderop, dus dat was zo gefikst. Op de terugweg hield ik er nog een mooie foto van de zonnestralen aan over.

Toen ik terug was bakte ik een walnotenboterkoek voor de gasten die s’middags zouden komen. Ze kwamen uit Friesland en de mevrouw kwam gelijk op spinles. Ze kon al spinnen maar wilde het wat verfijnen. Ze breide al veel wollen truien voor haar man en voor haarzelf. Heerlijk warm! Een dochter had hun gebracht en de auto bleef hier, de dochter zette ik even bij het station af en ging terug met de trein. Kookte voor het avondeten een pan heerlijke knolletjes en broccoli en rundvlees. Na het eten gingen we een poosje bij Leen op de koffie. Apart om bij je eigen kind op de koffie te gaan. Maar hij is wel gesetteld heb ik het idee. Fijn!

Voor dinsdagmorgen stond er een bezorgontbijt op het lijstje voor een stel uit het dorp wat 50 jaar getrouwd was. Idee van hun kinderen. 8 uur stonden Maureen en ik voor de deur en het was duidelijk een verrassing.

Moest voor dat ik ging nog afscheid nemen van de Canadees die in een vakantiehuisje zat. Die moest om 8 uur al richting Schiphol vertrekken. Eigenlijk was het wel heel leuk want ik mocht niet vertellen dat hij weer naar Nederland kwam, dat moest een verrassing blijven voor z’n familie. Nou, dat is wel gelukt denk ik. Je kijkt toch wel vreemd op als er ineens een familielid van over de oceaan voor je deur staat.

Kookte voor het eerst van het jaar een heerlijke pan hutspot, zo lekker hé?.

En toen moest ik die avond nog hard aan m’n proeflapjes breien want die moesten de volgende dag af zijn voor de breiles.

Het is superleuk werk maar het schiet absoluut niet op met die hele dunne naaldjes. Nu ben ik met het echte boord begonnen, en die wordt gebreid op naalden 1.25. Dat gaat pas traag. Moet nog zien dat ik m’n wanten half december aan het einde van de cursus af heb met dit tempo. Maar leuk is het, daar valt niet over te twisten. Kijk maar hoe gezellig de tafel er op cursus uit ziet?.

Dat was woensdagmiddag op breiles. Het liep wat uit doordat we een paar nieuwe dingen moesten aanleren. Onder andere hoe je de lussen/franjers onderaan je wanten maakt. Naald door een steek steken en dan de draad 2 keer om de top van je wijs en middelvinger draaien, dan met de naald de draad door je steek trekken, monnikenwerk maar het staat heel mooi. Hier heb je een voorbeeld ervan.

Om 4 uur was ik weer thuis en begon met de keukenkasten leeg te ruimen. Vroeg me af waar ik toch al die troep moest laten, niet te geloven wat een mens met de jaren allemaal verzameld. Eén kast heeft Rien uitgebroken en zolang in de kamer gezet, kon ik hem daar weer inruimen voor tijdelijke oplossing.

Toen moest er weer gekookt worden, werd lekker een pan met taco’s en gehaktvulling.

Woensdagavond weer verder met uitruimen daar was donderdag geen tijd voor. Toen kwamen er een stelletjes dames een bloemenslinger vilten en één dame een muisje prikken. Werd een gezellige dag, je bent er nog wel even mee bezig voor het af is. Om half tien waren ze er en om 4 uur gingen ze pas naar huis. Met het leggen van de bloemen ben je al een poosje zoet. Zoals gewoonlijk hadden de dames verschil van smaak. Eén ging voor roze-tinten met wit. De ene foto heeft ze de wol gelegd en de andere is het eindresultaat.

Een andere ging voor een hele kleurrijke bloemenslinger, ook heel mooi geworden, weer totaal anders.

En van de andere krijg ik net de foto doorgestuurd, dat was een witte met een goudgeel hartje.

Ook kreeg ik nog twee foto’s doorgestuurd van de dames die 2 weken geleden hier een vacht gevilt hadden. Bij één mevrouw had de hond hem al gelijk ingepikt en was ook niet meer van plan om eraf te komen?. Je kan aan heel de houding van de hond zien dat hij denkt: bekijkt het maar! Kan het beestje geen ongelijk geven, zo’n lekker kleedje.

Gisteren is de elektricien bezig geweest om de stopcontacten te vervangen en een paar erbij te maken, dan mag de stukadoor volgende week gaan afsmeren en dan komt hij weer terug om de stopcontacten aan te sluiten. Een hoop stof maken kon hij ook wel, er moesten leidingen in gefreesd worden en dat geeft een hoop stofzooi.

Vandaag maakte Rien nog “wat” troep erbij door de schouw weg te breken en een keukenkast, plinten van plafond, nog een stuk lambrisering. Hij is bijna de hele dag zoet geweest. Maar nu is de keuken dan ook bijna leeg, maandag nog de tafel en een kast, grond afplakken en alles in de voorstrijk zetten. En dan kan de stukadoor z’n gang gaan.

Terwijl hij aan het breken was ben ik de tuin in gegaan, vast een stuk winterklaar gemaakt en een stel bloembollen erin gepoot. Ben ongeveer drie uurtjes bezig geweest, ben bijna klaar met dat stuk tuin. 4 volle kruiwagens met snoeiafval en ik denk dat uit de rest van de tuin nog wel 10 kruiwagens komen.

Pikte tussendoor Hidde op van z’n werk, daarna alles opgeruimd en ben met Maureen en Mirjam gezellig bij m’n vader en moeder een bak koffie gaan drinken.