Aanrechtblad/kerststuk

Woensdag 8 december-2021

Vrijdagavond was de avond dat het klomperschuurtje weer open zou zijn. Elke eerste zaterdag van de maand zijn ze open maar de vrijdagavond ervoor mag je ook al binnen wandelen. Wanneer hij open is hoef ik niet te onthouden want dan doen de kinderen wel. Het liefst slepen ze dan ook nog een vriendje of vriendinnetje mee. Nu was er een vriendje van Hidde aan de beurt, die kwam die middag spelen en werd door Hidde uitgenodigd om gelijk maar te blijven eten en dan mee naar het schuurtje te gaan. Omdat die dag de keukenmannen weer waren geweest waren we best laat met eten. Eerst zouden we macaroni eten, maar de helft at niet thuis en niemand had zin om boodschappen te doen. Er stond nog een halve pan Chinese tomatensoep in de koelkast en dat met vers gebakken broodjes erbij smaakte ook heerlijk. En snel klaar! Om half 7 vertrokken we naar het schuurtje en daar aangekomen bleek het dicht te zijn. Daar snapte ik dus werkelijk geen biet van. Bij navraag bleek dat de regel van Hugo gehanteerd werd, dus na 5 uur geen activiteiten meer. Maar gelukkig is de deur altijd los en mag je naar binnen om te snuffelen en het geld leg je dan gewoon neer. Dat hebben we dus maar gedaan. Was wel alle ruimte om te kijken zo?. De jongens vonden allerlei frutsels, zocht een boek uit en vond nog een mooie schaal voor een euro. Daar zag ik in gedachte al een prachtig kerststuk op liggen. Eerst wilde ik hem eigenlijk zilver spuiten maar bij nader inzien toch maar zo gelaten. De schaal is van ijzer en de poot van hout.

De volgende morgen toen Hidde naar z’n werk vertrokken was ben ik met de meiden naar Veenendaal gereden. Eerst wat serviesgoed erbij halen. Theeglazen, papschaaltjes en ontbijtbordjes, bij Xenos hebben ze altijd wel leuke dingen.

O ja, en we kochten nog 6 bamboeschalen voor de chips. Hier presteren ze het zelfs nog om ruzie te zoeken over wie welke tupperware bak mag voor de chips. Daar was ik onderhand wel klaar mee elke zondag. Nu hebben ze geen keus, allemaal een bamboeschaal. M’n man kwam nog op het idee om de kinderen hun eigen bak te laten beschilderen maar dat werd gelijk verworpen( door mij). Lopen ze weer te bléren als een per ongeluk de bak van de ander pakt. Ik geloof nooit dat wij vroeger zo erg waren thuis?.

Kochten op de markt gelijk wat mooie groene takken en een amaryllis voor op de schaal, de dames wilde natuurlijk een lekkere warme loempia bij de kraam halen, ging er ook best in hoor want warm was het niet buiten. Het draaiorgel speelde ook lustig z’n sinterklaasliedjes.

En druk dat het was in de stad, ik word daar altijd helemaal naar van zo’n mensenmassa?. Was blij dat we weer thuis waren. Na een lekkere bak thee zijn we aan het huishouden begonnen, voor zover dat mogelijk was want alles staat nog steeds door het hele huis verspreid door de verbouwing. Maar voor het oog leek het weer wat. Toen was het kerststuk aan de beurt. Vilte eerst een paar rode ballen, vulde de schaal met oase en steken maar. Is eigenlijk ook zo gebeurd, een paar zilveren klokjes van het klomperschuurtje, een grote kaars in het midden en het plaatje was compleet.

Vond nog tijd om weer een stuk te weven aan de theedoeken, heerlijk die fleurige kleurtjes, straks voor in de nieuwe keuken.

Zondag zouden we ‘s morgens naar de doopdienst van een nichtje gaan in Veenendaal. Eigenlijk mochten er maar twee per gezin gaan i.v.m corona, maar omdat een paar van de broers/zus bij ons thuis niet gingen, mochten wij met een paar extra kinderen komen. Met 6 man. Nou, daar waren we al blij mee want we wilde toch graag de doopdienst bijwonen. Wat gebeurt er op zondagmorgen: Hidde ziek. Dat was balen, nu kon niemand gaan. Gelukkig stuurde m’n broer de link door zodat we thuis konden luisteren, ben je er toch nog bij betrokken. Toen we om 10 uur de preek aanzetten bleek dat de kerk om half 10 al begonnen was. Wisten wij veel, dat was er niet bij vermeld, wij dachten dat het om 10 uur begon. Nu was ik achteraf toch wel heel blij dat we niet konden gaan anders hadden we daar een half uur te laat bij de kerk gestaan?. Gelukkig konden we thuis alles heel goed volgen en misschien konden we het dopen zo nog wel beter zien dan dat we in de kerk hadden gezeten, allicht dat er dan weer iemand voor zit.

En maandag kwamen twee dochters ziek uit bed, koorts, overgeven en spierpijn. Volgens de test geen corona. En de volgende dag zou een man komen op het aanrechtblad te doen. Ja, wat doe je dan hé? Wij zijn er zelf nogal nuchter onder maar zo denkt niet iedereen. De man maar gebeld, verteld dat er twee zieken waren, en de keus bij hem gelegd. Maar hij wilde toch graag z’n werk komen doen, daar was ik natuurlijk heel blij mee. Had ook niet anders verwacht moet ik zeggen hoor, hij komt uit Harskamp, daar woont een hoop werkvolk en die zijn ook niet zo moeilijk. Half acht stond hij al voor de deur. Het nieuwe stuk aanrechtblad werd op de ladekast gelegd, wel een ander gezicht zo. Hij heeft hem niet helemaal hetzelfde gekregen als de oude maar dat kun je ook niet verwachten met een blad van 20 jaar oud. Wel was de rand van het nieuwe blad iets hoger dan de oude, dat was op zich wel jammer maar waarschijnlijk valt dat na en maand ook niet meer op. Ben blij dat er een extra stuk werkblad is.

Het oude blad heeft hij helemaal opnieuw gepolijst en in de was gezet, de uitgesleten ruwe stukken weer dichtgesmeerd en geschuurd. Het voelt nu weer als nieuw.

De spoelbak kreeg nieuwe tegeltjes en ziet er ook weer uit als nagenoeg nieuw. Er waren in de loop der jaren aardig wat tegeltjes gebarsten. Toen hij ze los ging bikken kwam er toch een smerige lucht omhoog. Ik vroeg of dat normaal was en hij zei dat hij dat altijd tegen komt bij lekke spoelbakken. Omdat de tegeltjes gebarsten zijn komt er vuil water onder en dat gaat zitten rotten, daar zou je toch niet aan denken? Het was gewoon zwart eronder, maar goed dat je dat niet geweten hebt. En ik maar denken dat m’n bak na een beurt chloor en schuurmiddel altijd weer lekker schoon was.

Maar zie het nieuwe resultaat

De bak mag anderhalve dag niet gebruikt worden, en voor de veiligheid had hij hem maar afgeplakt, inclusief de kraan

Nou vrijdag de rest van de kastjes nog vervangen en dan kunnen we zien hoe het geworden is, nu de helft zwarte kastjes en de helft groen, ziet er ook niet uit.