Appeltaarten,vachtvilte

Donderdag 19 september

Maandagmorgen begon met appeltaarten bakken. Een tijdje terug was er een mevrouw in de theeschenkerij die de appeltaart met glazuur zo lekker vond dat ze een paar weken later opbelde of ik er twee met glazuur en 1 appel-kruimeltaart voor haar verjaardag wilde maken. En ook nog een pan tomatensoep. Ja hoor,dat wil ik wel. Ben om 5 uur opgestaan om de appels te gaan schillen en de wasmachine vast vol te stoppen. De maandag is natuurlijk altijd een drukke dag zo na het weekend. Maar de vaart zat er lekker in en de keuken rook al vroeg naar gekookte appels en kaneel. Heerlijk! Voor de appeltaart met glazuur(zie recept) worden de appels eerst een paar minuten gekookt met suiker,kaneel en citroensap. Dat geeft een lekkere zachte frisse appel. Om 11 uur waren ze allemaal klaar. De soep was zaterdagavond al klaar. Soep moet je altijd een of twee dagen van te voren maken. Dan is hij veel lekkerder.

Om 1 uur haalde de mevrouw ze op en vroeg of ze nog even in de theeschenkerij mocht kijken. Dat mag altijd. Ze zag de rok die ik gevilt had op de paspop staan en vroeg of die soms ook te koop was. Die is wel te koop maar ik denk als ik de prijs noemt dat u dan schrikt. Er zitten namelijk erg veel uurtjes in en het materiaal wat er in ging was al duur. Ze begreep dat heel goed en toen ik de prijs noemde dacht ze er even over na maar ze wilde hem graag kopen. Eerlijk gezegd moest ik toen even slikken,daar gaat m’n rok?. Aan de andere kant is het ook wel leuk dat ze er zo weg van was. Ze vond dat het mij ook stimuleerde om door te gaan met het vilten. Daar heeft ze natuurlijk wel een beetje gelijk in. Maar gauw weer een nieuw maken.

Daarna maar fiks in het huis aan het werk gegaan voor zo ver dat mogelijk was. Er moesten nog appelflappen gebakken worden voor de nieuwe gasten die s’middags zouden komen. Verse bloemen neerzetten en wat chocolaatjes voor de gezelligheid. Even een babbeltje en een bak thee bij aankomst. Toen was het al weer tijd om te koken. Lekker rode kool met verse appelmoes en verschillende soorten vlees waar ik er van elk nog maar een paar van had. Na het eten eerst naar de gamma. 2 bezemstelen,isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen en lampenbollen. Daarna koffie en fris voor de huisgenoten en toen mocht ik weer richting naailes vertrekken. Daar ging het ook niet geweldig,heb de hele avond zitten prutsen op de band die op de jurk moet komen. Aan het eind van de naailes was ik nog net zover als toen ik kwam. Oh,wat ben ik die jurk zat. Maar goed dat ik op naailes zit anders had hij allang in de kliko gelegen. Hij word echt mooi maar ik ben er al zolang mee bezig. Schiet gewoon niet op. Had in gedachte om van dat model nog een jurk te maken maar bij nader inzien toch voorlopig maar niet?

Van de week kwamen er 2 vrouwen voor een workshop vacht vilten. Dat doen we altijd buiten of in de schuur. Om de reden dat er zo verschrikkelijk smerig water uit zo’n vacht komt,dat wil je niet binnen hebben. Het is wel een intensief klusje om een vacht te vilten maar het resultaat is altijd schitterend. De dames hadden zelf een vacht meegenomen. Een van de eigen ram en de andere had hem via marktplaats gekocht. Meestal zorg ik voor de vachten, maar als ze hem zelf meenemen is ook prima. Het waren allebei super dikke vachten. Het duurde dan ook wel een poosje voordat ze wilde hechten maar na veel wrijven en rollen kwam het helemaal goed. Zelf vilte ik een stuk van een vacht mee voor in een stoel. We begonnen om half elf met vilte en om 4 uur waren we klaar met de nodige spierpijn erbij:-) Maar wat waren de dames enthousiast over het resultaat. Dat hadden ze niet verwacht toen ze er mee bezig waren. Het lijkt dan ook net of het een hele platte vacht wordt,maar aan het eind als hij uitgespoeld en uitgeschud is dan komt er volume in. Mirjam showde even met mijn vachtje,dus dat jullie niet denken dat het ook iets voor een kinderfeestje is?

En m’n hulp kwam nog een keer extra om de rest boven af te maken. Dat was echt fijn,was er zelf nog niet aan toe gekomen.

Gisteren kwam er nog een ‘bekende’ man de theeschenkerij en de vakantiewoningen bekijken. En hebben we een poosje gezellig thee gedronken en bij geklets. Meestal krijg ik dan de vraag onder het thee drinken: heb je wel tijd? Ja,ik neem de tijd. Als je geen tijd meer over hebt om even een poosje met een ander te praten dan is er iets niet goed. En het werk dan? Nou,dat ligt er nog steeds als ik binnen kom hoor,was echt niet weggelopen. O,nu snap ik waarom jij nooit klaar ben. Goed geraden,liever fijn contact met mensen dan een huis als een blinkende toonzaal.

Voor het avondeten een pan nasi gemaakt,gedeelte naar schoonmoeders gebracht. Bakte onder het eten koken nog een paar platen amishkoekjes. Daar ging een gedeelte van gelijk de diepvries in,anders weet ik het wel weer. Op een of andere manier lukt het ze hier niet om 1 koekje te nemen. Van wie zouden ze dat toch hebben?‍♀️

Voor vanmorgen moest ik een picknickmand vullen voor een mevrouw die hier op vakantie is. Toen ik dat gisterenavond aan tafel vertelde was de reactie van de kinderen: wie gaat er nou in z’n eentje picknicken. Nou,dat lijkt me heerlijk!! Ze heeft me op een idee gebracht:-) Het is leuk werk om de mand klaar te maken. Wat er allemaal in ging: thee- jus de orange- water- broodje tonijnsalade- broodje brie met walnoten en honing- sandwich met kruidenkaas,rauwkost,ham,kaas- kippensoep- fruit- muffin- en amishkoekjes. En ze kwam nog een boek uit m’n boekenkast uitzoeken. Wat wil je nog meer om je eigen te vermaken,heerlijk toch?