Kippenhok verven, en vakantie

Dinsdag 26 februari-2019

Donderdag eerst maar eens gestart met de kokosmaat voor de hobbykamer op maat snijden. Die had ik op maat besteld,maar natuurlijk moesten de hoeken van de plinten er nog uitgesneden worden. Hij lag al een week half afgerold op de plek en je brak bijna je nek erover. In plaats dat ik zoiets nu gelijk doet,maar nee,dat komt morgen wel. Ik ben echt een kei in het laten liggen van dingen die moeten gebeuren. Mam,kun je m’n broekzak naaien? Ja,is goed,zal het vanavond even doen. Volgende dag:heb je m’n broek nog gemaakt? Eeh,sorry,hoop het echt vanavond te doen. Mam,kun je het lusje van m’n jas naaien,die is kapot. Yep,zal ik zo even doen. Drie dagen later: Maaaa,nu heb je nog het lusje niet gemaakt ??‍♀️. Schandalig,elke keer denk ik,en nu doe ik het gelijk,want eigenlijk is het ook zo gebeurd. Ik hoop dat het voor jullie een beetje herkenbaar is,dan hoef ik me eigen niet zo te schamen:-).

Daarna nam ik afscheid van de Canadezen,die hadden de vakantie er ook weer opzitten. Ze zullen wel af hebben moeten kicken toen ze weer thuis waren. Daar was het min 15° ,hier plus 15° graden. Ze hadden zelf al de laatste was in de machine gedraaid,dus dat heb ik opgehangen. Daarna gelijk het beddengoed er in en lekker aan de lijnen laten drogen.

Hidde was voor de tweede keer in twee weken tijd ziek geworden. Weer overgeven,hoge koorts en erge hoofdpijn. Gelukkig duurde het dit keer maar 2 dagen i.p.v bijna de hele week. En meneer wilde natuurlijk weer heel veel potjes yahtzee doen.Toch wilde ik even naar buiten met dat heerlijke weer,dus heb gezegd dat hij eerst een poos moest slapen ,anders geen spelletjes meer. Dat lukte gelukkig ook nog. Heb buiten het stroomdraad voor de schapen op een nieuw stuk gras gezet,en nog lekker even van alles gerommeld buiten. Je kunt bijna niet stoppen hé als je zo lekker bezig ben. Maar ik moest wel weer naar binnen want de andere kinderen moest ik weer ophalen bij school. Daarna een walnotentaart(zie recepten)gebakken. Daar hadden de jongens vorige week zaterdag al de noten voor gekraakt. Maar toen kwam er niks meer van. Maar de schaal met gepelde noten stond op de aanrecht en er verdwenen er steeds meer uit. Daarom moest dat eerst maar gebeuren. We aten hem s’avonds bij de koffie en ik had beloofd dat de drie jongste de volgende dag een stukje mee naar school zouden krijgen,omdat hun geen koffie mee hadden gedronken. Maar iedereen liep er de hele avond stukjes vanaf te snaaien en ik had er nog 8 brokjes afgehaald voor de high tea die zaterdag in het zaaltje werd gehouden. Je had het gezicht van de jongste drie moeten zien toen ze de volgende ochtend de taart zagen. Wááááát,wie heeft heel die taart op lopen vreten? Zo,goedemorgen ,volgens mij eten we hier i.p.v vreten?. Kreeg ik nog de schuld ook ,omdat ze van mij geen koffie mee mochten drinken,anders werd het te laat. Toch hadden ze alle drie nog een stukje om mee naar school te nemen,misschien iets kleiner dan verwacht,maar ze hadden notentaart.

Schilde nog een vracht piepers voor het avondeten,sneed ze in kleine blokjes om te bakken, Lekker met sla en appelmoes en verse hamburgers. Na de koffie nog een aantal meters op het spinnewiel gemaakt terwijl de mannen voor mij een tafel voor de hobbykamer in Lunteren ophaalde.

Zaterdag was er s’middags weer een high tea met 8 personen. De mevrouw die het geregeld had ging over een poosje trouwen en wilde op deze manier gelijk de moeders vragen om te getuigen. Had ze heel leuk gedaan met bloemen en een kaart erbij. Zo maak je een hoop gezellige en grappige dingen mee. Maakte s’morgens verschillende hapjes ,streek de was weg,daar wilde ik geen omkijken meer naar hebben. Had vrijdag alle wasmanden leeg gewassen. Nu met dit lekkere weer probeer ik iedere dag alles weg te wassen,zo aan de lijn,aan het eind van de middag in de kast,heerlijk!! Zette een pan met kip en groenten op voor de bouillon voor de kippensoep. Manlief nam de boodschappen voor z’n rekening,dat scheelde me ook alweer een uur. Hij ruimde ze ook nog voor me op,nou,wat wil je nog meer dan als vrouw zijnde?.

s’Middags toen de high tea was afgelopen kwam m’n schoonmoeder nog even gezellig op de koffie. Ze nam nog een prachtig oud gedichtenboek mee. 110 verbeeldingen van Ambachten,mooi om te lezen

Half 6 ging ze weer weg,kookte daarna een pan pasta met verse bolognesesaus. Stopte de kinderen onder de douche,we dronken met z,n zessen koffie en toen vertrok Rien naar z’n zus om even de tuin door te praten. Hessel ging mee,met de andere kinderen deed ik een paar potjes kwartet en nadat ze op bed lagen had ik het rijk weer voor me eigen. Wat ik gedaan heb? Een cd opgezet van het Urker mannenkoor en heerlijk achter het spinnewiel zitten snorren. Heb bijna de 350 gram wol die ik geverfd had er door heen gesponnen. Daarna kan ik hem gaan twijnen en dan is het klaar om er iets van te breien.Was een lekker ontspannen avondje.

Zondagavond ben ik nog even bij pa en moe langs geweest,ze waren allebei ziek ,pa was weer op de been ,maar moeders had het flink te pakken. Ze heeft een antibioticakuur gekregen en dat slaat wel goed aan. Er zijn ontzettend veel zieke mensen,hardnekkig virus. Durf het bijna niet te schrijven maar tot nu toe ben ik gelukkig nog niet ziek geweest. Nu ben ik ook zelden ziek,iets om dankbaar voor te zijn.

Maandagmorgen belde ik eerst de tandarts om m’n verstandskies eruit te laten trekken. Die zeurt al zo lang en elke keer stel ik het maar uit. Maar nu was hij toch wel erg aanwezig,maakte een afspraak voor dinsdagmorgen die ik later op de dag weer afbelde omdat de auto naar de garage moest. Dan maar weer een paar dagen langer pijnstillers slikken.

De kinderen hebben lekker een week vakantie en Hidde wilde graag z’n kippenhok zwart verven,even naar de Gamma gereden voor verf en kwasten en samen aan de slag gegaan. Is best nog een aardige klus. Maar zo leert het kind gelijk schilderen,het kippenhok staat in het gras,dus maakt het knoeien niet zoveel uit,hij zat er werkelijk helemaal onder,maar vond het erg leuk.

Hij heeft nog maar een kip,de rest heeft het loodje gelegd. Als het hok klaar is halen we wel een paar nieuwe erbij. Nu loopt die ene kip altijd het hele erf rond te scharrelen. Toen we ze net hadden ,zaten ze netjes in het hok,maar na verloop van tijd lieten we het hok openstaan en liepen ze de hele dag los. Het is echt een leuk gezicht zo’n koppel van die kippen maar je krijgt er zo’n vieze troep van. Ze poepen overal,dus de volgende koppel gaat denk ik weer het hok in. De kip legt sinds een week ook weer elke dag een ei. Hidde wilde zelf een ei bakken want het was zijn kip. Lukt dat, vroeg ik aan hem? Natuurlijk ,dat kan ik wel hoor:-) Zie het resultaat,haha.

De dames waste de auto en de fiets.

Daarna zette ik de zuurkool met piepers en spek op voor het avondeten,haalde de was van de lijn en werkte het gelijk weg.

s’Avonds gingen we naar de verjaardag van een nichtje,omdat het nu toch vakantie was gingen ze allemaal mee,was wel gezellig en er werd gelijk besproken dat er een nichtje een nachtje komt logeren. Oma werd ook nog gebeld of ze twee kleindochters voor een nachtje kon hebben. Zodra ze hier het woord vakantie horen willen ze gelijk gaan logeren. Dat mocht van oma,daar hopen ze donderdag op vrijdag heen te gaan. Ik wil dan met Hessel en Hidde wat leuks gaan doen,wat weten we nog niet.

Vandaag een dag met veel klusjes,eerst zijn Hessel en ik naar buiten gegaan om het terras van het achterhuis netjes te maken,stukje tuin schoffelen,picknicktafels verplaatsen naar de voorkant,allerlei losse troep op z’n plek gezet. Maureen had ondertussen voor drinken gezorgd en dat hebben we lekker in het zonnetje op zitten drinken. Verschoonde ons bed,waste 2 wasmachine met zondagse kleren,maakte de wc schoon. Slingerde de stofzuiger door het huis. Dook het zaaltje in om het schoon te maken,daar werd vanavond een verjaardag gehouden. Zette een paar vaasjes met wat tulpen erin op tafel,staat iets gezelliger. Hessel bakte ondertussen lekker pannenkoeken,nou,die waren zo verdwenen,smaakte prima. Ik vind het altijd wel lekker zo’n weekje vakantie,gewoon met de jongste 4 een beetje klusjes doen,even erop uit,lekker alles op z’n gemakkie

Na het eten stortte Hidde en ik zich weer op het kippenhok. Gaat een hoop tijd inzitten,dat valt tegen,heb ik een beetje onderschat. En volgens mij moet hij nog een keer,maar dat doe ik dan wel alleen als hij op school zit. Na een half uur moesten we alweer stoppen,want we kregen visite. En ik durfde Hidde niet alleen verder te laten gaan,dat zinde meneer helemaal niet,die wou natuurlijk z’n hok af hebben. Nadat de visite weg was gauw de was opgeruimd en aan het eten begonnen,Pandanrijst met kip-kerrie. Nu vinden de meeste pandanrijst niet zo lekker maar ik had er zo’n trek in dat de rest van het gezin zich maar een keer aan moest passen. Volgens zoonlief lustte de hond het zelfs nog niet eens?.

Morgenochtend wil ik graag met de kinderen naar de militaire begraafplaats ,hier op de Grebbeberg. Dat is daar zo indrukwekkend. Als je de namen van die soldaten leest,vaak niet ouder als onze eigen zoons nu zijn,dan kun je je eigen inleven wat die jongens mee hebben moeten maken. Of die ouders,niet te verteren,brrr! Ik zal er van de week de foto,s opzetten. Nu met dit mooie weer kun je prachtige foto,s maken.