10 dagen in quarantaine?

Woensdag 2 december-2020

Vrijdag tussen de bedrijven door ben ik aan het wol verven geweest. Het spinsel van de spintol waar ik vorige week mee bezig was, heb ik vrijdag op de spintol getwijnd. Dat is nog wel een hele klus hoor. Op het spinnewiel gaat het een stuk sneller. Maar het is gewoon leuk om te doen. Eerst moet je de dus op de tol spinnen. Als dat klaar is moet je het eraf halen en tot een bolletje wikkelen. Dan moet je nog een tol vol spinnen en tot een bolletje maken en met die twee bolletjes ga het op de tol twijnen tot 1 draad.

Heb hem gelijk maar geverfd. Gebruikte blauwe, gele en groene verf. Blauw en geel gemengd geeft ook groen dus dat werden verschillende tinten groen door elkaar.

En ik had vorige week al een keer wat uitgeprobeerd met kleurtjes. Die wol had ik even snel op het wiel gesponnen en getwijnd en het resultaat was wel mooi. De wol weegt maar 6 gram dus je kunt er niks mee, maar makkelijk om als proefmonster te laten zien.

En toen wilde ik wat nieuws uitproberen. Nu geef ik alleen verfcursussen aan mensen die zelf wol spinnen. Maar als je niet van spinnen houdt en wel plezier hebt in het haken en breien is het misschien ook wel leuk om je eigen wol te leren verven. Nu heb ik dus kant en klare strengen naturel merinowol en sokkenwol gekocht en ben daar mee aan de slag gegaan. En kunnen mensen nu ook de kant en klare wol komen verven op cursus. Verder als een streng kwam ik niet want toen werd ik ziek, maar ik ben al erg enthousiast?. De rest hoop ik binnenkort te kunnen laten zien.

Afgelopen zaterdag hadden we een dag zonder verplichtingen. Dat was na lange tijd toch wel weer een keer erg fijn. Gewoon een keer alleen met het gezin. Ik dacht bij mezelf: voordat iedereen opstaat moet eerst de strijk weg, duurde drie kwartier maar zat dat in ieder geval niet meer op m’n nek.

Zette een grote pan bouillon op voor de tomatensoep, een pan voor m’n schoonmoeder en een pan voor ons.

draaide vast de soepballen

Deed de nodige huishoudelijke klussen, draaide nog wat wassen weg, hoefde dat alleen maar op te hangen. Bakte een cake met donkerbruine suiker/kokoslaag. Sorteerde een tafel met puinhoop dat al een week zo lag.

Die dag wilde ik eindelijk eens de kniepertjestang uitproberen. Nooit iets van gekomen. Voor wie niet weet wat kniepertjes zijn: Het is een oude traditie, een koekje die met oud en nieuw gebakken werd. In december werden ze als plat koekje gegeten. Betekenis hierachter is dat het oude jaar zich al ontvouwen heeft. En vanaf nieuwjaarsdag werden ze gebakken en gelijk opgerold. Betekenis: dat het nieuwe jaar zich nog niet heeft ontvouwen en je niet weet wat het brengen zal. Hidde maakte het vuur aan, vader moest daar iets bij helpen maar het begon lekker te knetteren en te roken. Alleen dat is al gezellig hƩ! Had ondertussen het beslag gemaakt, ik dacht eigenlijk dat het een soort deeg was dat je tussen het ijzer plat moest knijpen, maar dat schijnt alleen zo te zijn als je een elektrisch ijzer gebruikt. Voor een kniepertjestang moet je een dik lobbig beslag gebruiken. De tang moet eerst loeiheet zijn, eenmalig invetten met olie en dan giet je er een beetje beslag op ,dichtknijpen en in het vuur houden, 20 seconden aan elke kant. Dan haal je een mes langs de kanten om de verbrande resten er af te snijden en dan vouw je hem open en kun je het koekje eraf halen en gelijk oprollen. Ze worden heel snel hard. Bij mij mislukte de eerste helft van de koekjes. Kreeg er maar twee goed vanaf. Ze bleven elke keer aan het ijzer hangen, Rien nam het over en na een paar keer lukte hem het toch. Het ijzer en het vuur was nog niet heet genoeg. Dat weten we dan weer voor de volgende keer. Het was superleuk om te doen en ze smaken echt verrukkelijk. Recept volgt nog. We hadden er nog veel meer hoor maar deze koekjes heb ik nog gered voor de foto;-)

Ondertussen waren pa en ma gearriveerd, die kwamen op visite omdat die dag Leen jarig was. 23 jaar is hij geworden. Hield voor de rest geen verjaardag maar opa en oma horen erbij op zo’n dag. Konden ze gelijk de kniepertjes mee proeven. Maureen bakte 2 platen met schuimpjes die open en oma ook gelijk moesten keuren.

En om 5 uur bedacht Mirjam dat ze nog ‘even’ een taart voor Leen z’n verjaardag wilde bakken. Natuurlijk meid, gaan we ook nog even doen hoor. Een chocoladetaart met smarties. Lekker maar erg machtig!

Bakte patat voor het halve gezin, ruimde rotzooi op, dronken samen nog koffie en toen was ik gevloerd. Kreeg rillingen ,koortsig, ben op de bank gaan hangen en zakte weg totdat ik om 1 uur weer wakker schrok en maar naar bed ben gegaan. De volgende morgen was het duidelijk, ik was gewoon ziek. Had echt vreselijke spierpijn, niet normaal en erge hoofdpijn en koorts. Eerst dacht(hoopte) ik nog dat ik misschien kou had gevat bij het kniepertjes bakken maar in m’n achterhoofd kwam het wel op dat het corona was. En aangezien er deze week aardig wat afspraken stonden moest ik m’n eigen wel laten testen, samen met Hessel want die kwam zaterdagmiddag ook beroerd thuis uit z’n werk. Maandagmiddag om half 2 konden we terecht en we stonden met 5 minuten ook weer buiten. Gisteren de uitslag gekregen en allebei hebben we corona. Dat betekent 10 dagen in quarantaine. Hessel werd net gebeld door de ggd om een hele hoop vragen door te nemen. Waar die allemaal geweest is en met wie hij allemaal in aanraking geweest is. Dat duurde ongeveer een dik half uur. Ik moest erbij zitten omdat hij nog niet volwassen is. En het ergste is dat ik vandaag ook nog gebeld word om dezelfde vragenlijst door te nemen. Dat mocht niet tegelijk gebeuren. Het is niet anders, de jongste kinderen krijgen nu online les. Hessel loop inmiddels ook weer door het huis te springen en iedereen uit te dagen, dus die is wel weer beter ?. Zelf ben ik ook weer op de been, beetje gammel maar dat maakt niet uit. Ik kan neerploffen wanneer ik wil. 10 dagen vrij! Nu vind ik het nog lekker. Waarschijnlijk ben ik dat binnen zitten met 2 dagen al zat. Want boodschappen mogen we natuurlijk ook niet zelf doen. Gisteren heeft m’n vader het voor ons gedaan, zat er nog en bosje rozen van hun bij. Tenminste wat gezelligheid op tafel.

Mirjam had ook al een cadeautje voor me gemaakt. Een wc rolletje met een half rolletje stophoest, een paar stukjes chips en een paar doorgesneden druiven met lijm van de bodem er nog aan?. Lief toch!

En hier is er weer een mooie lucht hoor?