Poppenhuis- verdiepingen en randen

Doordat het poppenhuis best hoge kamers heeft en dat moeilijker is om het dan gezellig in te richten, maakte ik er nog een stel verdiepingen in. Maakte in de ruimte wat de kelder moet worden, een grote opstap met trap, een tegelplateau, en nog een opstap naar een luik(moet nog gemaakt worden). Je zet ergens achter in de ruimte een schot tussen de wanden. Een stuk daarboven maak je een plateau. Dan op de muur achter het tussenschot aan iedere zijde een dwarsbalkje op de muur plakken en daarboven op een plankje leggen zodat het dicht is. Dan een plankje bevestigen aan de voorkant van het plateau.

Voor de tegeltjes rol je met de deegroller, van zelfdrogende klei een dunne lap van ongeveer 3 mm en snij daar repen van en van de repen weer vierkantjes. Laat ze een dagje drogen en verf ze dan in de gewenste kleur. Lijm ze met hobbylijm of houtlijm op het plateau. Laat tussen de tegels een paar millimeter zitten zodat je ze nog kunt voegen. Ik heb daar heel fijn zand/voegsel voor gebruikt wat na het nat spuiten hard wordt. Dat heb ik van Rien gekregen die gebruikt het voor terrastegels die hij bij sommige klanten moet leggen. Kun je alleen bij een bedrijf kopen wat bestratingen verkoopt, gaat per 25 kilo. Dat is een beetje teveel van het goede. Dus als je het wil gebruiken mag je me mailen, dan stuur ik een zakje naar je op. Je hebt er maar weinig van nodig. En anders kun je ook zelf voegsel maken: 1 eetlepel water- 2 eetlepels houtlijm- theelepel fijn zand. Het moet een goed smeerbare pasta worden en anders doe je iets extra water erbij. Is een beetje op gevoel maken. Goed mengen en tussen de voegen smeren, afnemen met een vochtige spons en laten drogen.

Maakte 2 trapjes van houten verflatjes. Dunne plankjes van zagen en trapsgewijs op elkaar lijmen. Je kunt het beste tree voor tree maken en dan later aan elkaar lijmen, anders schiet het elke keer los. Ik maakte dus eerst 6 van die hoekjes die je op de foto ziet en lijmde die later aan elkaar. Daarna beitsen of verven. De maat van de latjes voor het onderste trapje is 5 cm lang en 1,5 cm breed. Maar die kun je natuurlijk in elke maat maken.

In de onderste kamer rechts komt de ouderlijke slaapkamer van het echtpaar muis. Maakte in een hoek een soort hemelbed met nog een plateau bovenop voor heel veel rommeltjes. Maakte een bodem en een dak van karton.

Stak daar twee ronde stokken door( gamma) en lijmde ze vast tussen vloer en plafond. De achter zijkanten van het karton insmeren met lijm zodat het aan de muren vastplakt.

Aan de onderkant heb ik het bijna dichtgemaakt met een plaatje hout, nog een opening voor de hondenmand gehouden.

Dat heb ik met papier-maché klei beplakt en gebeitst

Maakte gordijntjes voor het bed, eerste een lap rood en daarna nog een gordijntje van oud kant van een klederdrachtmuts. Prachtig ding, keer gevonden bij het klomperschuurtje?. Maar de gaten vallen erin. Dus daarom gebruiken we hem voor kleine stukjes kant. Heb hem hier bij Mirjam opgezet dan kun je zien hoe hij eruit zag.

Maakte vast een matrasje in bed en legde er een lapje stof als deken overheen. Maar dat moet in de toekomst een mooi gebreid dekentje worden of een miniquilt. Maar dan ligt er maar vast wat in. Heb de binnenkant met roze behang beplakt, paar schilderijtjes( geknipt plaatje op stukje karton) erin gelijmd. Dan lijkt het al wat gezelliger. Moet me eigen er nog op uitleven.

Ook kreeg de slaapkamer een soort balustrade. Maakte een latje op de muur, lijmde daar een stukje karton op en daaronder drie schuine dwarslatjes die ook bekleed werden met papier-maché klei. Knipte stukjes van hele dunne latjes hout(action), gaf ze een likje verf en lijmde dat op twee dwarslatjes. Je hebt twee korte hekjes en een lange voor de voorkant nodig.

De latjes zijn maar een mm dik en je kunt ze met de schaar doorknippen. Ideaal voor hekjes of plinten. Volgens mij worden ze als een soort sateprikker gebruikt.

Werd nog een verdieping in de kamer gemaakt, ook van karton, geverfd en de randen met papier-maché klei bewerkt.

Alle randen van het poppenhuis en alle dwarslatjes zijn omlijst met papier-maché klei en daarna gebeitst. Je plakt het gewoon om de randen heen, strijk het een beetje glad met je vingers, een nachtje laten drogen en dan kun je het beitsen.

Hier het recept hoe je de papier-maché maakt:

1 liter water- rol wc papier- 5 eetlepels behangplaksel( poeder) -klein potje houtlijm.

Doe het water in een kom. Rol de wc papier af en laat het al rollend in het water zakken. Kneed het tot pulp en neem er een handje uit en knijp het goed uit. Herhaal dit tot alle wc papier uitgeknepen is. Doe dat in een andere schaal en wrijf het los tussen je vingers. Lijkt nu een beetje op popcorn. Voeg 5 eetlepels behangpoeder toe en een half potje houtlijm. Kneed dit goed door elkaar tot een samenhangende bal. Het moet wel goed aan elkaar plakken en niet te droog zijn, anders nog wat houtlijm toevoegen. Dan pak je elke keer een stukje tussen je vingers en plakt dat op de randen. Wat je over hebt kun je bewaren in een bakje met een goed afsluitbaar deksel.