Herfstcake met sinaasappelsaus

Woensdag 25 september-2019

Dit keer een baksel naar de tijd van het jaar. De Herfst. Lekker met noten en speculaaskruiden. Hij is wel enigszins bewerkelijk maar de moeite waard.

Voor de harde bodem: 65 gram suiker-100 gram roomboter-150 gram bloem-snufje zout.

Voor de vulling op de bodem- 100 gram hazelnoten of walnoten gehakt – 40 gram roomboter- 50 gram suiker- 2 theelepels speculaaskruiden

Voor de cake: 180 gram zachte roomboter-180 gram witte basterdsuiker-zakje vanillesuiker-mespunt zout-3 eieren-180 gram bloem-7 gram bakpoeder-60 ml karnemelk- theelepel geraspte citroenschil,appel in kleine stukjes

Voor de sinaasappelsaus: 2,5 dl vers geperst sinaasappelsap- sap van halve citroen-70 gram suiker-anderhalve theelepel aardappelmeel aangemaakt met een beetje water.

Oven voorverwarmen op 175 °

De vulling:doe de boter,suiker en speculaaskruiden in een pan en laat het op een zacht vuurtje smelten. Daarna de gehakte noten erdoor roeren. Gas uit en laten rusten.

 

De bodem:

Van alle ingrediënten een soepel deeg maken ,uitrollen en in een ingevette springvorm leggen. Alleen de bodem bedekken(geen zijkanten). Bak de bodem 15 minuten in de hete oven.

De cake: maak ondertussen het cakebeslag: boter en zout smeuïg mixen,daarna de suikers toevoegen en mixen,eieren erdoor kloppen,gezeefde bloem en bakpoeder erdoor mixen en dan de karnemelk en de citroenrasp. Even paar minuten luchtig kloppen en de stukjes appel erdoor roeren. Haal de bodem als de 10 min verstreken zijn uit de oven en smeer het notenmengsel erop. Daarna het cakebeslag er boven op scheppen. Draai de oven terug naar 160°en zet hem ongeveer 40 minuten in de oven(af en toe even checken) Laat hem geheel afkoelen.

De sinaasappelsaus: Doe het sinaasappelsap,het citroensap en de suiker in een pan. Breng het aan de kook en leg er een schil van een sinaasappel in(eerst goed schoon boenen). Laat het even zachtjes doorkoken en haal dan de schillen eruit. Giet de met water aangemaakte aardappelmeel er door en tot een gladde saus roeren. Als je hem nog te dun vind nog wat aardappelmeel toevoegen. Houd er wel rekening mee dat hij bij het afkoelen nog dikker wordt.

Giet de afgekoelde saus over de cake. Je kunt het ook per afgesneden stuk er overgieten en de rest van de saus in de koelkast bewaren. Als je dan de cake de volgende dag nog wilt eten dan is hij niet zo klef bovenop.